Αβραμόπουλος: Να αυξηθούν οι επαναπατρισμοί μεταναστών

|
THESTIVAL TEAM

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τους επαναπατρισμούς των μεταναστών καθώς η κατάσταση στην Ιταλία «δεν είναι πλέον βιώσιμη», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευσηΔημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η επιστροφή προς τις χώρες προέλευσης είναι μια απαραίτητη όψη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει συλλογικά να αυξήσουν τις επιστροφές επειδή επαναπατρίζονται υπερβολικά λίγοι μετανάστες», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τον κ. Αβραμόπουλο, οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές οφείλονται κυρίως σε μεταναστεύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους και οι μετανάστες αυτοί «πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατόν, μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες».

Για να αυξηθούν οι επιστροφές, «η μεγαλύτερη πρόκληση» είναι «να επιτευχθεί η συνεργασία των χωρών προέλευσης ώστε να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι από τις χώρες αυτές «λείπει η πολιτική βούληση».

Η ευρωπαϊκή εταιρεία φρούρησης των συνόρων Frontex οργάνωσε 168 κοινές πτήσεις και στήριξε την επιστροφή τουλάχιστον 7.886 μεταναστών από την αρχή της χρονιάς, υπενθύμισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως πρέπει να περιορισθούν οι μεταναστευτικές ροές και πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ιταλία. Η κατάσταση, όπως είναι τώρα, δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε και ζήτησε να υπάρξουν «συγκεκριμένες απαντήσεις» κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ταλίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.