Με δημόσια δαπάνη θα γίνει η κηδεία του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά που έφυγε χθες από τη ζωή.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ανακοινώθηκε ότι η κηδεία του σπουδαίου Έλληνα σύγχρονου ζωγράφου και Ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μυταρά, θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη.

Συλλυπητήρια από όλον τον πολιτικό κόσμο

Η απώλεια του Δημήτρη Μυταρά αφήνει ένα, κυριολεκτικώς, δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Πολιτισμού, πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έγραψε στο twitter του: «Έφυγε απόψε από κοντά μας ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής. Αντίο, Δημήτρη Μυταρά».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μυταρά. Ο Δημήτρης Μυταράς σημάδεψε με το έργο του την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής και αφήνει πίσω του ανεκτίμητη κληρονομιά. Εκτός όμως από σπουδαίος ζωγράφος, ο Δημήτρης Μυταράς, υπήρξε και ανθρωπιστής. Στις δύσκολες ώρες που διένυε και διανύει η χώρα μας, στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους του, αναπτύσσοντας έντονη κοινωνική δράση.

Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας».

Δήλωση της εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένας Παπαδοπούλου για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά, ενός κορυφαίου εκπροσώπου της ελληνικής ζωγραφικής, που έβαλε το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται γνήσιος ελληνικός πολιτισμός. Το πλούσιο έργο του, που είχε κυρίως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές».

«Ένας σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης, ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Δημήτρης Μυταράς, έφυγε χτες από τη ζωή. Φεύγοντας, πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, άφησε το αποτύπωμά του και στον τομέα της παιδείας ως δάσκαλος της ΑΣΚΤ και άλλων σχολών, με αποκορύφωμα το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, που ίδρυσε με τη σύζυγό του Χαρίκλεια Μυταρά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση των Τομέων Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το θάνατο του Δημήτρη Μυταρά:

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες ζωγράφους δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Δημήτρης Μυταράς δεν ήταν απλώς ένας κορυφαίος στην τέχνη του. Ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε ένας δημιουργός που είχε στο επίκεντρό του τον Άνθρωπο, που μέσα από την φαντασία αλλά και την απλότητά που χαρακτήριζε το έργο του αναδείκνυε την ομορφιά του Ανθρώπου σε δημιουργίες που ξεπέρασαν τα στενά ελληνικά όρια και σύνορα. Ένας εμπνευσμένος ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός. Δυστυχώς η ίδια η Ακαδημία τον διέγραψε αργότερα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την όρασή του . Και, δυστυχώς, ο Δημήτρης Μυταράς ήταν ένας ακόμα έλληνας καλλιτέχνης που έφυγε από τη ζωή ταλαιπωρημένος και αδικημένος.

Oι τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό του σπουδαίου καλλιτέχνη κ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.