Οι "Φίλοι" του πύργου La Mothe-Chandeniers στο Πουατιέ, στη δυτικοκεντρική Γαλλία, ο σύλλογος "Υιοθέτησε έναν πύργο" και η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Dartagnans.fr όρισαν προθεσμία 80 ημερών για να συγκεντρώσουν 500.000 ευρώ ενόψει της αγοράς του: ο στόχος επιτεύχθηκε ήδη την 1η Δεκεμβρίου και 6.500 χρήστες του Διαδικτύου είναι πλέον οι ιδιοκτήτες.

"Είναι γεγονός! Ο πύργος La Mothe-Chandeniers αγοράστηκε την 1η Δεκεμβρίου", δήλωσε στο AFP ο Ρομέν Ντελόμ, συνιδρυτής της Dartagnans.fr, ιστοσελίδας ειδικευμένης στη διάσωση και στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πύργος που περιβάλλεται από νερά και έχει κατακλυστεί από άγρια βλάστηση αγοράστηκε με τη μορφή της απλουστευ?ένης ?ετοχικής εταιρίας."Ένα εγχείρημα συλλογικής αγοράς μέσω Διαδικτύου "πρωτοφανές στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς", δήλωσε ο Ντελόμ.

Το σύστημα αυτό επέτρεψε στον κάθε δωρητή ποσού τουλάχιστον 51 ευρώ να γίνει μέτοχος και συνεπώς συνιδιοκτήτης αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του 13ου αιώνα που κινδυνεύει να χαθεί, με τα μεγαλοπρεπή ερείπιά του να δεσπόζουν αγέρωχα στην κοινότητα Τρουά-Μουτιέ της πόλης Βιέν.

Οι "δωρητές-επενδυτές" θα λάβουν τα κλειδιά του πύργου τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης στις αρχές του 2018, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να μετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αποκατάστασης του πύργου μέσω της συνεργατικής πλατφόρμας που θα αφιερωθεί στο έργο αυτό.

Στόχος είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την 1η Δεκεμβρίου 2017, 24 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση χρημάτων μέσω Διαδικτύου που άρχισε για την αγορά ερειπίων, 6.500 χρήστες 45 εθνικοτήτων συνέδραμαν με την προσφορά τους: Βραζιλιάνοι, Αμερικανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες, Αυστραλοί, Γερμανοί κ.ά., υπογράμμισε ο Ντελόμ.