Η κεφαλαιοποίηση της νίκης Μακρόν από τους Έλληνες πολιτικούς

|
THESTIVAL TEAM

*του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Αν και η πολιτική πρόβλεψη είναι συνήθως επισφαλής, φαίνεται πως στις Γαλλικές εκλογές και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υπέρ του Μακρόν αφού έχει το προφίλ και την πολιτική δυναμική να συσπειρώσει όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε μια κοινά αποδεκτή ρητορική εναντίον της εθνικιστικής επιλογής Λεπέν που απειλεί Γαλλία και Ευρώπη. Οι Γάλλοι προτίμησαν τον αισιόδοξο βηματισμό «En Marche! La France» του λαμπερού Εμανουέλ Μακρόν από το μάλλον φοβικό σύνθημα «Au nom de people» (στο όνομα του λαού), στο οποίο άλλωστε ιστορικά έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα!

Τα ελληνικά κόμματα έσπευσαν άμεσα να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά το γαλλικό αποτέλεσμα επιδιώκοντας την ταύτιση με τον νικητή και ετεροπροσδιορίζοντας και το δικό τους εγχώριο πολιτικό στίγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού» και άρα ουσιαστικά ταύτισε το ελληνικό με το γαλλικό πολιτικό σκηνικό τονίζοντας τη χρεοκοπία της αριστεράς και τον λαϊκισμό της δεξιάς και δείχνοντας προς ένα ανάλογο αποτέλεσμα και στην Ελλάδα. Μάλιστα το Γραφείο Τύπου τόνισε δια…tweet πως η ατζέντα Μακρόν μοιάζει πολύ με της ΝΔ και περιέργως όχι το αντίθετο..!

Η Φώφη Γεννηματά είχε άγχος να ηττηθεί η Μαρί Λεπέν και μάλλον ένιωσε ανακούφιση με το αποτέλεσμα, στηρίζοντας φυσικά τον Μακρόν, που άλλωστε έχει υποψία σοσιαλιστικού παρελθόντος και ετικέτα κεντρώου, αυτό δηλαδή που επιθυμεί πιθανότατα και η πρόεδρος της δημοκρατικής συμπαράταξης για το δικό της κόμμα. Έτσι μάλλον ξεπέρασε και την ανάγκη δήλωσης για τον σοσιαλιστή υποψήφιο που έλαβε ποσοστό 6,7% από 28,6% που είχε λάβει ο Πρόεδρος Ολάντ το 2012! Ωστόσο περιόρισε την αναμέτρηση ως μάχη ενάντια στην ακροδεξιά, ξεχνώντας μέσα στην αγωνία της πως η κύρια μάχη του Μακρόν είναι απέναντι σε μια κουρασμένη Γαλλία και σε μια γερασμένη Ευρώπη, οι οποίες προκάλεσαν το φαινόμενο Λεπέν.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε θριαμβευτικά πως «Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν» (!), λύση ασφαλής και σίγουρη ειδικά με διαμορφωμένες τις πολιτικές ισορροπίες του δεύτερου γύρου. Η σκέψη είναι μάλλον απλή, αφού αν μαζί με τη δήλωση στήριξης βρεθούν και κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξη Τσίπρα, όπως νέοι, προοδευτικοί, ενάντια στη λιτότητα και στην ακροδεξιά, έδεσε το γλυκό!

Οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων για τις Γαλλικές εκλογές έχουν κυρίως εθνικό πρόσημο. Η λάμψη του εκτός απροόπτου νέου Γάλλου Προέδρου είναι αναγκαία για να φωτίσει εγχώρια και ευρωπαϊκά οράματα. Και η ταύτιση φαίνεται προς το παρόν πολύ δελεαστική. Κανείς βέβαια δεν ξέρει αν ο Κυριάκος Μακρόν ή ο Αλέξης Μακρόν σύντομα κληθούν να πάρουν αποστάσεις από τον νέο κάτοικο των Ηλυσίων, αφού η λάμψη της νίκης κρατά μόνο μέχρι το επόμενο πρωί που αρχίζουν τα προβλήματα της εξουσίας. Γιατί όπως είπε κάποτε και ο Ντε Γκώλ «πώς να κυβερνήσεις μια χώρα που έχει διακόσια σαράντα έξι είδη τυριών;». Πόσο μάλλον όταν η δική μας έχει διακόσια σαράντα έξι είδη φόρων!

*Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.