Του Γιάννη Παπαδόπουλου*

Πάει λίγος καιρός, που ο κυρ Γιάννης, με περηφάνια ανήγγειλε ότι "θα είναι δήμαρχος και στα 100 του χρόνια". Προφανώς δεν είχε ακούσει το "...εξ ιδίων τα βέλη...". Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί πολλά δεν έχει ακούσει - και πολλά δεν ξέρει - ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Να, που ήρθε η ώρα, όμως, για να αρχίσει να μαθαίνει. "Δάσκαλοί " του θα είναι, οι ως τώρα, δικοί του άνθρωποι.

Χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κυρ Γιάννης έχασε για πρώτη φορά. Δύο θέματα της πόλης, στα οποία είχε "επενδύσει" για την καλή συνέχεια της θητείας του, το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (διάβαζε δάνειο) με την Παγκόσμια Τράπεζα, δεν "πέρασαν". Έγινε ανταρσία.

Δικοί του άνθρωποι, συνοδοιπόροι ως χθες, όπως ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο Ανδρέας Κουράκης, μαζί με άλλους, του είπαν "Φτάνει, ως εδώ". Ο κ. Μπουτάρης δεν τόλμησε να παραστεί και να πάρει μέρος στη συζήτηση, ιδίως , στο θέμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Θα μου πείτε, συμβαίνουν αυτά στα δημοτικά συμβούλια. Κάποια θέματα, για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες, αποσύρονται και εισάγονται εκ νέου για συζήτηση. Δεκτό. Η χθεσινή , όμως, κόντρα είχε στόχο την εικόνα του κ. Μπουτάρη, που ως τώρα, πρόβαλε ως ο αδιαφιλονίκητος παράγοντας, που μπορούσε να κάνει τα πάντα.

Οι διαφωνούντες (που στην επόμενη συνεδρίαση μπορεί να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν αυτά που θέλει ο δήμαρχος) έστειλαν ένα μήνυμα στον κ. Μπουτάρη, ότι είναι μια ομάδα συμπαγής, η οποία μπορεί - ανά πάσα στιγμή- να τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Αβραμόπουλος και Κουράκης τον ξέρουν πολύ καλά, γιατί ως ένα σημείο, αυτοί δημιούργησαν το σημερινό Μπουτάρη. Ξέρουν που και πως θα τον "χτυπήσουν".
Προς το παρόν του έστειλαν μήνυμα. Τον κέρασαν...διπλό, πικρό, καφέ.

Από τώρα αρχίζει στο δήμο Θεσσαλονίκης, ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη της Πρωτοβουλίας. Ευχόμαστε να μην αποβεί σε βάρος της πόλης.

*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος.