Μακριά από τους απατεώνες και τους αχρείους

|
ΤΑΣΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Του Νίκου Χιδίρογλου*

«Η σφοδρή επιθυμία για καυγά, η φιλόψογος διάθεση και τα σοφίσματα, έχουν εξοβελίσει κάθε λογική συζήτηση. Οι απατεώνες μιλούν για ηθικότητα, οι εταίρες για αρετή του πολίτη και τα πιο αχρεία υποκείμενα για την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου γένους…» Αυτά έγραψε ένας χρονικογράφος το 1790 για τη Γερμανία και τον παραθέτουν ο Ταίν και από εκεί και ο Μανν (στο βιβλίο «Στοχασμοί ενός Απολίτικου», Ίνδικτος, Αθήνα 2001). Αισθάνθηκα ότι η παραπάνω περιγραφή, θα μπορούσε κάλλιστα να απεικονίζει τα καθ’ ημάς σήμερα.

Ας δούμε λίγο ποιοι σήμερα εκφέρουν δημόσιο λόγο. Ας δούμε λίγο ποιοι σήμερα φωνασκούν, προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή. Ας δούμε σήμερα προσεκτικά, ποιοι αποπειρώνται να αποκτήσουν δημοτικότητα, προκειμένου να μετάσχουν στη μοιρασιά της εξουσίας. Οι Κλέωνες του σήμερα… Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που δημαγωγοί, υποκριτές και Φαρισαίοι δίνουν ένα επικοινωνιακό ρεσιτάλ, μέσω των ΜΜΕ.

Όλοι λοιπόν που σήμερα φωνασκούν, υπονομεύοντας μάλιστα την οποία μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δεν έχουν το καλύτερο παρελθόν. Το αντίθετο. Άλλοι υπηρέτησαν ακραίες και απάνθρωπες ιδεολογίες, άλλοι υπηρέτησαν συμφέροντα τα οποία σήμερα εμφανίζουν ότι αντιμάχονται, άλλοι έχουν «προσωπικά» θέματα τα οποία όμως αντιτίθενται στην επικρατούσα ηθική, άλλοι είναι πιο συστημικοί και από το ίδιο το σύστημα, ενώ άλλων η ιδεολογία (πχ της αριστεράς) αλλά και οι επιδιώξεις (πχ των «προοδευτικών» δημάρχων) ταυτίζονται με εκείνες προσώπων όπως ο Τζορτζ Σόρος. Με λίγα λόγια, η υποκρισία πάει «σύννεφο».

Δυστυχώς, τα παραδείγματα της εξαπάτησης των μαζών, είναι αναρίθμητα. Τα αίτια του φαινομένου, τα γνωρίζουμε όλοι. Αυτό όμως που είναι ανεπίτρεπτο, είναι ευρωπαϊκοί λαοί με Παιδεία, όπως πχ οι Γάλλοι, να την πατάνε από ανύπαρκτους και άχρωμους πολιτικούς, όπως ο Φρανσουά Ολάντ και να τους «φορτώνονται» για πενταετίες. Όχι, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Οι μάγκες που θεωρούν πως «τιμωρούν» κάποιους, ας θυμούνται πως τους τιμωρούν μόνο πολιτικά, ενώ στην ουσία τιμωρούν τους εαυτούς τους σε όλα τα επίπεδα. Μακριά λοιπόν από τους απατεώνες και τους αχρείους.

*Ο Νίκος Χιδίρογλου είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.