Υπέρ της ΕΡΤ3 και των «Αληθινών Σεναρίων»

|
THESTIVAL TEAM

Υπέρ της ΕΡΤ3 και της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια», του Νίκου Ασλανίδη, τάσσεται με άρθρο του στο protothema.gr ο Νίκος Ζαμπούνης…

«Τις προάλλες, ψάχνοντας την εκπομπή με τα αθλητικά της ΕΤ3 -τη μοναδική σε δίαυλο εθνικής εμβέλειας που εκκινεί με τα νέα του ΠΑΟΚ-, έπεσα τυχαίως πάνω σ’ ένα τρέιλερ που διαφήμιζε τα «Αληθινά σενάρια». Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μια εβδομαδιαία εκπομπή που παρουσιάζει από το 1993 ο Ν. Ασλανίδης με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια και την ανάδειξη «του μεγαλείου του ανθρώπου και της θέλησής του», όπως χαρακτηριστικώς αναφέρεται στο ιστολόγιό της. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το θέμα που διαφήμιζε στο συγκεκριμένο τρέιλερ και έσπευσα να την παρακολουθήσω. Επρόκειτο για το δεύτερο μέρος ενός αφιερώματος στις εναλλακτικές καλλιέργειες με συνεντεύξεις αγροτών που καλλιεργούν τρούφα, ρόδια, λεβάντα, γκότζι και μανιτάρια πάνω σε καυσόξυλα.
Σε μια εποχή όπου η ανεργία καλπάζει προς το 20% του εργατικού δυναμικού και οι κοινοτικές επιδοτήσεις αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, η εν λόγω εκπομπή επιτέλεσε θεάρεστο έργο προτείνοντας συγκεκριμένες επαγγελματικές διεξόδους σε όσους απασχολούνται ήδη στη γεωργία, αλλά και σε όσους έχουν την πρόθεση να ασχοληθούν στο μέλλον.
Χωρίς να αποφεύγουν τη μονομέρεια, αφού παρουσίασαν σχεδόν μόνον την ειδυλλιακή πλευρά των καινοτόμων καλλιεργειών, τα «Αληθινά σενάρια» κατάφεραν να υπηρετήσουν μια από τις κορυφαίες αρχές που πρέπει να διέπει τη δημόσια τηλεόραση και δεν είναι άλλη από τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα. Συστήνοντας άγνωστες καλλιέργειες όπως της τρούφας, που πωλείται από 300 έως 1.300 ευρώ το κιλό, ή προτείνοντας πασίγνωστες όπως του ροδιού, που εισάγουμε μαζικώς από την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, ο κύριος Ασλανίδης άνοιξε ένα φωτεινό παράθυρο στη χειμαζόμενη από την κρισολαγνεία ελληνική τηλοψία.
Στο ίδιο μοτίβο συνέχισε και την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζοντας τη δράση ενός συνεταιρισμού στο χωριό Αγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης που απασχολεί 16 γυναίκες του χωριού και έχει γίνει πανελληνίως διάσημο για τις ποντιακές λιχουδιές που παρασκευάζει. Το πνεύμα των εκπομπών του, που προβάλλουν θετικά παραδείγματα δραστηριοτήτων απλών ανθρώπων με θέληση και ευρηματικότητα, φρονώ ότι δίνει τον τόνο στην αισιόδοξη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως που ταλανίζει τη χώρα μας.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικώς και στην προμετωπίδα του βιβλίου του «Η λέσχη των αδιόρθωτων αισιόδοξων» ο Μισέλ Γκενασιά (εκδόσεις Πόλις): «Καλύτερα να είναι κανείς αισιόδοξος και να κάνει λάθος παρά να είναι απαισιόδοξος και να έχει δίκιο».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.