Ως πότε οι νεκροί θα αποτελούν στοιχείο πολιτικής εκμετάλλευσης;

|
ΤΑΣΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Του Γιώργου Ορφανού*

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν είναι μόνο μια εγκληματική πράξη του Ποινικού Κώδικα. Είναι ένα τραγικό γεγονός που καταδεικνύει την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία. Αφενός, ενέχει το στοιχείο του μίσους, το οποίο είναι αρκετό για να οπλίσει το χέρι ενός ανθρώπου και να αφαιρέσει την ζωή ενός συνανθρώπου του.

Αφετέρου, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο υποτιμημένη είναι σήμερα η αξία της ανθρώπινης ζωής στο επίπεδο των αρχών και των κανόνων. Επιπλέον, η ακροδεξιά ιδεολογία του δράστη αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να μονοπωλήσουν και πάλι την επικαιρότητα φωνές που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μεθόδων της πολιτικής των άκρων και της επιστροφής στο επαχθές, εμφυλιοπολεμικό παρελθόν.

Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις προηγούμενες ημέρες, επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα σκηνικό βίας και αναρχίας, ανάλογο με εκείνο των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008, εκμεταλλευόμενοι πολιτικά την ως άνω δολοφονία. Ως πότε άραγε, αυτοί που κόπτονται υποτίθεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα εκμεταλλεύονται την απώλεια μιας ζωής και θα την αναδεικνύουν σε έλλειμμα Δημοκρατίας, στοχεύοντας αποκλειστικά στον κοινωνικό διχασμό και την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων;

Από πότε οι νεκροί θα αποτελούν στοιχείο πολιτικής εκμετάλλευσης; Αυτές οι πρακτικές ανοίγουν τον δρόμο του μίσους και της βίας, καταλύουν τις κοινωνικές δομές και δηλητηριάζουν την Δημοκρατία. Πρέπει επιτέλους να αποτάξουμε από πάνω μας το εμφυλιακό σύνδρομο του διχασμού και να αποδεχθούμε την λογική του διαλόγου και της συναίνεσης. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσα μας χωρίζουν.

Άλλο πράγμα η τιμή στους νεκρούς και διαφορετικό η κατάλυση της δημοκρατίας στο όνομα της προστασίας της.

*Ο Γιώργος Ορφανός είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.