Facebook: Ετοιμάζει το δικό του εξωτερικό δίκτυο διαφημίσεων

|
THESTIVAL TEAM

Αρκετές συζητήσεις σχετικά με την ανανεωμένη πολική απορρήτου που προσπαθεί να εφαρμόσει το Facebook υπήρξαν τον τελευταίο καιρό, χωρίς όμως να…

τονίζεται ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο κομμάτι της που αφορά τη διαχείριση των like για την προβολή διαφημίσεων σε τρίτες σελίδες. Πρόκειται, ωστόσο, για την πρώτη ουσιαστική παραδοχή ότι το διάσημο κοινωνικό δίκτυο σκοπεύει να επεκτείνει το διαφημιστικό του δίκτυο και εκτός της ιστοσελίδας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες οποιαδήποτε τροποποίηση στους κανονισμούς του ιδιωτικού απορρήτου απαιτεί την υποστήριξη τους από το 30% των χρηστών που το χρησιμοποιούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν στέφθηκε από επιτυχία την τελευταία φορά, όταν και στην ψηφοφορία συμμετείχε μόλις το 0.03% των χρηστών του Facebook.

Η εταιρεία θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ικανοποιήσει τους μετόχους της παράγοντας αντίστοιχα έσοδα, κάτι που προσπαθεί και δέχεται μεγάλη πίεση να πετύχει με την αγορά των φορητών συσκευών, ιδιαίτερα με ό,τι έχει να κάνει με τις διαφημίσεις σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Ο Chris Dixon, ιδρυτής του Hunch τονίζει ότι η δημιουργία ενός εξωτερικού δικτύου διαφημίσεων από το Facebook θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά της εταιρείας εάν προσεγγισθεί με το σωστό τρόπο. Αναφέρει το αντίστοιχο παράδειγμα της Google με το Adsense, και ότι μια τέτοια κίνηση από το κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσε να του αποφέρει μέχρι και τα διπλάσια έσοδα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα έσοδα του θα έφταναν τα $10 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα $5 δις που βρίσκονται σήμερα.

Μέχρι στογμής έχουν υπάρξει ορισμένα σημάδια που πρόδιδαν την κίνηση του Facebook. Στις αρχές του χρόνου πειραματιζόταν με προωθούμενα άρθρα στην ιστοσελίδα της Zynga, τα οποία λειτουργούσαν με βάση τα δεδομένα των χρηστών που είχαν συγκεντρωθεί μέσα από την δραστηριότητά τους στο κοινωνικό δίκτυο.

Μια πρώτη προσέγγιση στις εξωτερικές διαφημίσεις θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση διαφημίσεων στην εφαρμογή του Instagram, η οποία εξαγοράστηκε από το Facebook στις αρχές του χρόνου για $735 εκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι το κοινωνικό δίκτυο θα επεκτείνει τη δράση αυτή και σε άλλες ιστοσελίδες που συνεργάζεται. Οι πληροφορίες που διαθέτει για τους χρήστες του είναι πολύτιμες καθώς περιλαμβάνουν όλα τα ενδιαφέροντά τους κατά το browsing στο Internet.

Η Google έχει χτίσει μια αγορά πολλαπλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γύρω από τις διαφημίσεις και την προβολή σχετικών μηνυμάτων με τα ενδιαφέροντα των χρηστών. Εάν το Facebook καταφέρει να λειτουργήσει με επιτυχία ένα εξωτερικό δίκτυο διαφημίσεων, τότε θα είναι η πρώτος μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Google στο συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.