Καρπούς φαίνεται να αποδίδει η χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αυτοματοποιημένων τεχνικών για την αφαίρεση αναρτήσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσε το Facebook.

Πλέον, το 99% του υλικού που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, εντοπίζεται αυτόματα και όχι από άλλους χρήστες. Το Facebook ανέφερε ότι, αφού εντοπίστηκε το ύποπτο υλικό, το 83% και οποιοδήποτε αντίγραφο του ίδιου περιεχομένου αφαιρέθηκε αυτόματα μέσα σε μόνο μια ώρα από την ανάρτησή του. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, αναρτήσεις διαγράφηκαν "εν τη γενέσει" τους, προτού καν καταστούν διαθέσιμες online στο Facebook.

Όμως το Facebook, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει πολλή ακόμη δουλειά για την ανίχνευση άλλων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων που διακινούν υλικό μέσω του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με μηχανική μάθηση "εκπαιδεύεται" μόνο του σταδιακά να αναγνωρίζει το περιεχόμενο των κειμένων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, με βάση συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις.

Η εταιρεία δήλωσε ότι μέχρι στιγμής εστίασε τις προσπάθειές της στην Αλ-Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή αποτελούσαν την μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως. Αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον επεκτείνει το "δίχτυ" της και σε άλλες ομάδες, αν και, όπως είπε, το να εντοπισθούν οι αναρτήσεις όλων αυτών των διαφορετικών ομάδων, "δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο το πάτημα ενός κουμπιού".