Πριν από λίγες ημέρες η Google παρουσίασε το σχέδιό της για μια νέα εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την αναζήτηση στο ίντερνετ, μέσω κινητού και αυτό γιατί θα είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Πώς θα γίνει αυτό;

Η νέα λειτουργία θα επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που έχει λάβει από τον κάθε χρήστη βάσει του ιστορικού του κινητού του, αλλά και ό,τι έχει “μαντέψει” πως του αρέσει και τον ενδιαφέρει βάσει των αναζητήσεών του, και θα χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να δημιουργεί ένα προσωπικό χρονολόγιο που θα περιέχει ό,τι έχει ανάγκη (ή η Google θεωρεί πως έχει ανάγκη) ο χρήστης. Σκεφτείτε το σαν το news feed στο Facebook, μόνο που αντί να βλέπετε τις αναρτήσεις των φίλων σας, θα βλέπετε περιεχόμενο που έχει επιλέξει η Google ειδικά για εσάς. Η νέα αυτή λειτουργία θα εμφανιστεί δίπλα στη μπάρα αναζήτησης της Google, στην mobile έκδοση.

Η Google, η οποία προς το παρόν βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην επισκεψιμότητα που έχει η μπάρα αναζήτησης για τα έσοδά της, έχει ανάγκη να εξελιχθεί για να κάνει και τα υπόλοιπα προϊόντα της ανταγωνιστικά και πηγές εσόδων. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, άλλωστε, η εταιρεία άλλαξε σε Alphabet το 2015, προκειμένου να προωθήσει και τις υπόλοιπες υπηρεσίες της. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως σε περίπου μια δεκαετία, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει καλύτερες επιδόσεις απ’ ότι οι άνθρωποι, σε πολλές απαιτητικές θέσεις, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά το Google Search αν η Google δε φροντίσει μέχρι τότε να το φέρει στη νέα εποχή.

Μην ανησυχείτε, η μπάρα αναζήτησης δεν θα εξαφανιστεί ποτέ πραγματικά. Η εμφάνισή της, όμως, όπως την ξέρουμε, είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα ένα λείψανο του παρελθόντος, δίνοντας τη θέση της σε μια πλατφόρμα που θα μας τροφοδοτεί συνεχώς με πληροφορίες βάσει της τοποθεσίας μας, του χρόνου και των συνηθειών του κάθε χρήστη.

Γι’ αυτό και η νέα λειτουργία που παρουσίασε τις προάλλες η Google μπορεί να φαίνεται ως μικρή αλλαγή, με μια πρώτη ματιά, είναι όμως μόνο η αρχή από όσα πρόκειται να αλλάξει η εταιρεία στο μέλλον και σίγουρα η αρχή του τέλους για το Google Search όπως το μάθαμε.