Όταν το Facebook υπέβαλε αίτημα εισαγωγής στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2012, ο Mark Zuckerberg σημείωσε ότι αρχικά το κοινωνικό δίκτυο δεν είχε σχεδιαστεί για να είναι εταιρεία. "Κατασκευάστηκε για να επιτύχει μια κοινωνική αποστολή -να κάνει τον κόσμο πιο ανοιχτό και πιο συνδεδεμένο", έγραφε ο Zuckerberg στη φόρμα S1 που έστειλε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάζοντας την επιχείρηση ως μια μηχανή που υποστηρίζει αυτόν τον στόχο.

Πέντε χρόνια μετά, ο CEO του κοινωνικού δικτύου εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πρωταρχικός σκοπός του Facebook είναι κοινωνικής φύσεως, αλλά είναι έτοιμος να αναβαθμίσει για πρώτη φορά την αποστολή αυτή. Σε μια περίοδο που το Facebook υπόκειται σε εξονυχιστικούς ελέγχους επειδή δεν περιορίζει επαρκώς την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων στο κοινωνικό δίκτυο, ο Zuckerberg υπόσχεται να φέρει τον κόσμο πιο κοντά. Από τη σκηνή μιας συγκέντρωσης των επικεφαλής 120 διαφορετικών ομάδων του Facebook που έλαβε χώρα στο Σικάγο, ο Zuckerberg αποκάλυψε το νέο όραμα του Facebook: "Δώστε στον κόσμο τη δυνατότητα να χτίζει κοινότητες και να έρθει πιο κοντά".

Η νέα αποστολή του Facebook δεν σημαίνει ότι η εταιρεία σταματά να συνδέει φίλους και συγγενείς, αντίθετα διευρύνει τη δραστηριότητά της ώστε να δώσει την ευκαιρία στους χρήστες να συνδεθούν και με σημαντικές κοινότητες. Οι κοινότητες αυτές βοηθούν τους χρήστες να βρίσκουν κοινό έδαφος, γεγονός που τους βοηθά να αποκτούν νέες προοπτικές και να καταπιάνονται με νέα ζητήματα. Οι ομάδες προσφέρουν επίσης στα άτομα προσωπική στήριξη, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κοιτούν προς τα έξω και να ασχολούνται με τα σοβαρότερα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία. Η έκθεση σε κοινές πληροφορίες και ιδέες δεν είναι αρκετή για να φέρει κοντά τους ανθρώπους –χρειάζεται να ταυτιστούν με ανθρώπους που δείχνουν διαφορετικοί προκειμένου να υιοθετήσουν νέες αντιλήψεις.

"Εδώ και 10 χρόνια, ό,τι κάναμε περιστρεφόταν γύρω από τη σύνδεση των ανθρώπων με τους φίλους τους και την οικογένειά τους", είπε ο Zuckerberg σε συνέντευξή του από τα γραφεία της εταιρείας στο Menlo Park. "Τώρα θεωρώ πως υπάρχει αντίστοιχη πολλή δουλειά να γίνει γύρω από τις κοινότητες: οι χρήστες να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να εκτεθούν σε νέες αντιλήψεις, να καταφέρουμε να τους εντάξουμε σε κοινότητες στο διαδίκτυο που να μπορούν να μεταφραστούν και σε κοινότητες του πραγματικού κόσμου".

Εξαφανίζονται οι κοινότητες

Αυτό που ενέπνευσε τη νέα αποστολή του Facebook είναι μια μεταστροφή που εκδηλώθηκε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Όταν ξεκίνησε το κοινωνικό δίκτυο, η ιδέα της σύνδεσης του κόσμου δεν ήταν αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, ολοένα περισσότερο κάποιες κινήσεις, είτε αφορούν την ανταλλαγή πολιτικών, είτε αγαθών, είτε ιδεών, λειτουργούν κατά της παγκοσμιοποίησης και εμποδίζουν τον κόσμο να έρθει πιο κοντά. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Zuckerberg, η συμμετοχή στις κοινότητες περιορίστηκε σε όλο τον κόσμο, καταγράφοντας μάλιστα μείωση 25% σε ορισμένα μέρη.

Σύμφωνα με τον νεαρό επιχειρηματία, η υποχώρηση των κοινοτήτων είναι ανησυχητική, καθώς παρότι οι άνθρωποι λαμβάνουν προσωπική και οικονομική στήριξη από τις οικογένειες και τις κυβερνήσεις τους, ιστορικά οι ανάγκες τους ικανοποιούνταν επίσης και από τη συμμετοχή τους σε δίκτυα που περιστρέφονταν γύρω από τα πάντα –από τη θρησκεία και το ποδόσφαιρο έως τη γειτονιά, την υγεία ή τις κοινές αξίες.

Εργαλεία

Αυτή τη στιγμή, 1 δισεκατομμύριο χρήστες του Facebook έχουν ενταχθεί σε groups, αλλά μόνο περίπου 100 εκατομμύρια θα περιέγραφαν τις ομάδες τους ως σημαντικές, εξήγησε ο Zuckerberg. Για πολλούς, αυτά τα δίκτυα ποικίλλουν από δίκτυα στήριξης ανθρώπων που εξαρτώνται ή προσπαθούν να απεξαρτηθούν από αλκοόλ και ναρκωτικά έως δίκτυα που εστιάζουν στη θρησκεία. Νέος στόχος του Facebook είναι να βοηθήσει τους 1 δισεκατομμύριο

"Ένα δισεκατομμύριο, είναι αρκετά σημαντικός αριθμός, καθώς αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα αντιστρέψει σημαντικά την επιβράδυνση της συμμετοχής σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο και θα αρχίσει να την αυξάνει ξανά σε σημείο που θα έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο", είπε ο Zuckerberg.

πηγή: capital.gr