Για πρώτη φορά έξω από το υπόστεγο βγήκε χθες, Τετάρτη το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναμορφώσει τα ταξίδια στο διάστημα προωθώντας πυραύλους στην ατμόσφαιρα σε ύψος 30.000 ποδιών, στο Mojave Air and Space Port στις ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα τεστ τροφοδοσίας.

Το πρωτοποριακό αεροπλάνο, το οποίο μοιάζει σαν να έχουν ενωθεί δύο αεροπλάνα, είναι το παιδί του πολυδισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, και της ιδιωτικής του εταιρεία διαστημικών πτήσεων Stratolaunch.

Με στόχο να κάνει την "low-Earth orbit" πτήση περισσότερο "βολική, αξιόπιστη και καθημερινή" ο Allen ίδρυσε την Stratolaunch το 2011. 

Το αεροπλάνο έχει το μεγαλύτερο μήκος φτερών από οποιοδήποτε άλλο έχει κατασκευαστεί, το οποίο είναι 117 μέτρα!

Εκτός από το ασυναγώνιστο μήκος των φτερών του, το αεροπλάνο έχει μήκος 72 μέτρα και ύψος 15 μέτρα, ενώ στηρίζεται σε 28 τροχούς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το παγκόσμιο κοινό έχει τη δυνατότητα να δει το "διαστημοπλάνο" και τώρα αυτό που μένει είναι να ξεκινήσουν οι δοκιμές πριν από το παρθενικό του ταξίδι, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το 2019.

"Αυτό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης "κατασκευής" του αεροπλάνου και την αρχή της φάσης "επίγειων δοκιμών απογείωσης και πτήσης" του", δήλωσε ο CEO της Stratolaunch CEO Jean Floyd, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αυτό ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην προετοιμασία του αεροπλάνου για δοκιμές στο έδαφος, λειτουργία της μηχανής, γενικότερων δοκιμών και τελικά της πρώτης πτήσης", συμπλήρωσε.