“Αφεντικό” ο ΠΑΟΚ στο “Παλατάκι”, πήρε το ντέρμπι με τον Άρη

|
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας του Άρη με 63-57 στην «PAOK Sports Arena» για την 5η αγωνιστική της Basket League.

Όλα τα αυθεντικά προϊόντα του ΠΑΟΚ μόνο στο PAOK FC Official Store

Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς καλό ρυθμό, με το προβάδισμα να εναλλάσσεται. Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και το θέαμα μέτριο έως κακό. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τελείως διαφορετικό πρόσωπο στην γ΄ περίοδο. Επέστρεψε από τα αποδυτήρια με πάθος και αποφασιστικότητα και πήρε διαφορά +15 πόντων (54-39).

Όσο καλός ήταν ο Δικέφαλος όμως στο γ΄ δεκάλεπτο, τόσο κακός ήταν στο πρώτο μισό του τέταρτου, καθώς σκόραρε μετά από 6,5 λεπτά! Ο Άρης με ηγέτη τον Αθηναίου που είχε συμπαραστάτες τους Τσαϊρέλη και Μπελ, είχε σερί 14-0 παίζοντας σκληρά στην άμυνα και βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση.

Στο σημείο που κατάφερε να μειώσει στον πόντο (54-53) όμως, λύγισε από άγχος και κούραση, με τον ΠΑΟΚ να «ξυπνάει» και να παίρνει ανάσα με ένα τρίποντο και ένα δίποντο του Χρυσικόπουλου, κάνοντας το 59-54 στο τελευταίο δίλεπτο. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Αθηναίου που ήταν ο κορυφαίος του Άρη στην αναμέτρηση, αποδείχθηκε μοιραίος, καθώς έχασε μία βολή, δέχτηκε τάπα από τον Μαργαρίτη σε προσπάθεια για σουτ τριών πόντων και στην επόμενη επίθεση αστόχησε σε τρίποντο, ενώ το σκορ ήταν 59-55. Το τελικό 63-57 διαμορφώθηκε με βολές του Τσόχλα και κάρφωμα του Τσαϊρέλη.

Δείτε ΕΔΩ τα στιγμιότυπα του αγώνα.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Λάκι Τζόουνς με 20 πόντους, ενώ ο Μαργαρίτης τον ακολούθησε με 11, παίζοντας με πάθος και ψυχή και κάνοντας την καθοριστική τάπα σε τρίποντο του Αθηναίου στα τελευταία δευτερόλεπτα Στις κρίσιμες φάσεις στο φινάλε βέβαια, έδωσαν λύσεις οι Χρυσικόπουλος με 5 καθοριστικούς πόντους και Τσόχλας που ήταν εύστοχος στις βολές. Από πλευράς ηττημένων, που ήταν κακοί επιθετικά σε ακόμη ένα παιχνίδι, ο Γιάννης Αθηναίου πέτυχε 20 πόντους και οδήγησε την ομάδα του κοντά στην ανατροπή, αλλά στο τέλος ήταν μοιραίος. Ο Τσαϊρέλης ξεχώρισε επίσης με 10 πόντους, ενώ σε πολύ κακή βραδιά ήταν ο Βασιλόπουλος.

Αυτή ήταν η 2η νίκη του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, όσες έχει και ο Άρης μετά από 5 αναμετρήσεις. Συνολικά στη σεζόν, ήταν η 3η νίκη για την ομάδα του Παπαθεωδόρου, ενώ το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη γνώρισε την ήττα για 5ο διαδοχικό ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με την αποψινή νίκη, ο ΠΑΟΚ πήρε μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα-αποκλεισμό από τον Άρη στον προημιτελικό του Κυπέλλου στο πρώτο ματς της σεζόν, ενώ παράλληλα παίρνει και ψυχολογική τόνωση ενόψει της συνέχειας, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε.

Στο “Παλατάκι” βρέθηκαν περίπου 5.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ, δίνοντας ώθηση στην ομάδα τους για να φτάσει στη νίκη και πανηγυρίζοντας στο τέλος δημιουργώντας ωραία ατμόσφαιρα… ντέρμπι. 

Ο αγώνας

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 7-2 στο ξεκίνημα, όμως ο Άρης με σερί 7-0 πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα με 9-7 στα μισά της πρώτης περιόδου. Ο ΠΑΟΚ πέρασε μπροστά με 11-9, ο Άρης απάντησε με τρίποντο του Αθηναίου (11-12), όμως ο Δικέφαλος πήρε ξανά κεφάλι στο σκορ με 16-12. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με ένα σερί 6-0 και προηγήθηκαν με 18-16, για να ισοφαρίσει ο Κλάσεν με 2/2 βολές και να λήξει ισόπαλο το πρώτο 10λεπτο. Ο Τζόουνς από πλευράς ΠΑΟΚ και ο Μπένσον από πλευράς Άρη είχαν από 7 πόντους στην πρώτη περίοδο, ξεχωρίζοντας στην αρχή του παιχνιδιού.

Ο Άρης άρχισε καλύτερα στην δεύτερη περίοδο, παίρνοντας προβάδισμα 5 πόντων με 23-18 στα πρώτα τρία λεπτά. Ο ΠΑΟΚ όμως έφερε το ματς στα ίσα και πάλι άμεσα, ισοφαρίζοντας σε 23-23 στα μισά του β΄ δεκαλέπτου. Στη συνέχεια οι «κίτρινοι» ξέφυγαν ξανά με +6 (23-29), με μπροστάρη τον Αθηναίου που έδινε λύσεις στην επίθεση. Ευστόχησε σε μία βολή, έδωσε εντυπωσιακή ασίστ για θεαματικό άλεϊ-ουπ κάρφωμα του Μόραντ και έβαλε και ένα σουτ τριών πόντων. Οι «ασπρόμαυροι» μείωσαν σε 26-29, ο Φλιώνης έκανε το 26-31, όμως ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 31-31 με τρίποντο του Ζάρα και καλάθι του Τζόουνς. Ο Μαργαρίτης είχε καλή απόδοση για τους γηπεδούχους. Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο.

Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια ο ΠΑΟΚ μπήκε δυναμικά και αποφασιστικά στο παρκέ, «τρέχοντας» σερί 9-0 στα πρώτα δύο λεπτά για να πάρει προβάδισμα ασφαλείας. Ο κόσμος στις κερκίδες σηκώθηκε στο πόδι και έδινε ώθηση στους «ασπρόμαυρους». Ο Άρης πέτυχε το πρώτο του καλάθι στην τρίτη περίοδο μετά από τρεισήμισι λεπτά παιχνιδιού και ήταν τρίποντο του Αθηναίου που μείωσε. Με τους οπαδούς να δίνουν ρυθμό και πάθος στην ομάδα, ο ΠΑΟΚ είχε νέο ξέσπασμα και ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους (48-36). Ο Λάκι Τζόουνς ήταν «καυτός» και οδηγούσε τον ΠΑΟΚ στον επιθετικό τομέα. Ο Δικέφαλος έφτασε στο +15 (52-37), τρία λεπτά πριν το φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, το οποίο διατήρησε και στη λήξη της γ΄ περιόδου με το σκορ στο 54-39.

Ο ΠΑΟΚ «κόλλησε» στο τέταρτο δεκάλεπτο παθαίνοντας… μπλακ-άουτ. Δεν σκόραρε για 6,5 λεπτά, ενώ ο Άρης με σερί 14-0 μείωσε τη διαφορά στον πόντο, μετατρέποντας το παιχνίδι ξανά σε ντέρμπι, με ηγέτες τους Αθηναίου και Τσαϊρέλη. Στα 3,5 λεπτά πριν το φινάλε ο Χρυσικόπουλος πέτυχε τρίποντο-ανάσα για τον ΠΑΟΚ (το πρώτο του καλάθι στην γ΄ περίοδο) και στη συνέχεια με δίποντο ο ίδιος παίκτης έδωσε προβάδισμα αδφαλείας στον Δικέφαλο. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Αθηναίου που ήταν ο κορυφαίος του Άρη στην αναμέτρηση, αποδείχθηκε μοιραίος, καθώς έχασε μία βολή, δέχτηκε τάπα από τον Μαργαρίτη σε προσπάθεια για σουτ τριών πόντων σε μία καθοριστική φάση και στην επόμενη επίθεση αστόχησε σε τρίποντο, ενώ το σκορ ήταν 59-55. Το τελικό 63-57 διαμορφώθηκε με βολές του Τσόχλα και κάρφωμα του Τσαϊρέλη.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 31-31, 54-39, 63-57

ΠΑΟΚ: Κλάσεν 5 (9 ριμπάουντ), Κόνιαρης 6 (2 τρίποντα, 8 ασίστ), Μαργαρίτης 11, Κατσίβελης 2 (1/8 σουτ), Τζόουνς 20 (6/9 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/3 βολές), Χρυσικόπουλος 8 (1), Κρουμπάλι, Τσόχλας 8 (1/7 σουτ, 6 ασίστ), Ζάρας 3 (1), Τρις.

ΑΡΗΣ: Τσαϊρέλης 10 (1), Πουλιανίτης 2, Αθηναίου 20 (1/3 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 3/6 βολές), Ουίβερ 7 (1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ), Μπένσον 7, Φλιώνης 4, Μούρτος, Μοράντ 2, Βασιλόπουλος (0/6 σουτ, 6 ριμπάουντ), Πέτγουεϊ, Μπελ 5 (1).

Ομαδικά στατιστικά – ΠΑΟΚ: 14/31 δίποντα, 7/27 τρίποντα, 14/22 βολές, 32 ριμπάουντ (21+11), 18 ασίστ, 11 λάθη, 9 κλεψίματα, 1 τάπα.

Ομαδικά στατιστικά – Άρης: 12/22 δίποντα, 8/28 τρίποντα, 9/17 βολές, 40 ριμπάουντ (31+9), 11 ασίστ, 17 λάθη, 6 κλεψίματα, 2 τάπες.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.