Παρίσι και Λος Άντζελες δίνουν “μάχη” για την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

|
THESTIVAL TEAM

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «υπερηφάνεια, ταπεινοφροσύνη και αποφασιστικότητα» και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Ερικ Γκαρτσέτι μίλησε για το περήφανο Ολυμπιακό παρελθόν της πόλης του, καθώς οι δύο αντίπαλοι για την φιλοξενία των Αγώνων του 2024, συναντήθηκαν χθες με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μαχ.

Η ΔΟΕ έχει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση, όπου αναμένεται να επικυρώσει τη σύσταση της εκτελεστικής επιτροπής για την ταυτόχρονη ανάθεση τόσο των Αγώνων του 2024 όσο και του 2028, εξασφαλίζοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Ωστόσο, η ΔΟΕ θα πρέπει ακόμα να αποφασίσει ποια πόλη θα είναι η πρώτη, τη στιγμή που και οι δύο υποψήφιοι ασκούν έντονη πίεση για να προσπαθήσουν να πάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπου αναφέρεται και η πρότασή τους.

Η παρουσία του Μαρκόν στη συνάντηση είναι μια ασυνήθιστη κίνηση. Οι αρχηγοί κρατών εμφανίζονται γενικά μόνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορία για την πόλη υποδοχής, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο Γκαρτσέτι, η πόλη του οποίου φιλοξένησε τους Αγώνες του 1932 και του 1984, υποστήριξε την απόφαση της ΔΟΕ να απονείμει ταυτόχρονα και τις δύο εκδόσεις. «Χαιρετίζουμε την απόφαση για την ταυτόχρονη απονομή δύο θερινών αγώνων», δήλωσε μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Μπάχ , στο Ολυμπιακό Μουσείο. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, να μοιραστούμε τη μοναδική μας ιστορία με τα μέλη της ΔΟΕ, την ψυχή του Λος Αντζελες, την γεύση της πόλης. Είμαστε ένας εξαιρετικός συνεργάτης κάθε φορά που είχαμε τους Αγώνες».

Το Παρίσι ελπίζει επίσης να διοργανώσει τους Αγώνες για τρίτη φορά, έχοντας προηγουμένως φιλοξενήσει το 1900 και το 1924, και όπως δήλωσε ο Μακρόν, έφτασε με «αίσθηση υπερηφάνειας, αποφασιστικότητας και ταπεινότητας». «Ήρθα εδώ για δύο πράγματα: υπερηφάνεια, για την υποψηφιότητα με αίσθημα νίκης, αλλά και για να μεταφέρω τις παγκόσμιες αξίες του Ολυμπισμού, που υποστηρίζω πλήρως», δήλωσε ο Macron. «Χρειαζόμαστε συνεργασία, συμφωνία μεταξύ των εθνών … και ανοχή, την οποία το ολυμπιακό κίνημα δείχνει καλά».

Το Παρίσι έχει ήδη αποτύχει σε τρεις προσπάθειες διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1992, το 2008 και το 2012. «Μια μοναδική ομάδα στη Γαλλία δημιούργησε αυτό το έργο», δήλωσε ο Μακρόν, που συναντήθηκε με τη ΔΟΕ δύο ημέρες μετά την εκλογή του τον Μάιο. «Το έργο αυτό χτίστηκε από μια ομάδα, την εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την πόλη του Παρισιού και χαρακτηρίζεται από την πλήρη ενότητα».

Ο Μπαχ, η συνάντηση του οποίου με το Μακρόν διήρκεσε περίπου μία ώρα και μισή σε σύγκριση με 40 λεπτά για τον δήμαρχο του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η απόφαση να δοθεί το πράσινο φως σε μια διπλή ανάθεση θα «δημιουργήσει μια κατάσταση νίκης για το Λος Αντζελες, το Παρίσι και ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα».

Το Παρίσι θεωρείται φαβορί για τους Αγώνες του 2024, με το Λος Άντζελες να δέχεται να φιλοξενήσει τους Αγώνες για το 2028.

Τέσσερις άλλες πόλεις, το Αμβούργο, η Ρώμη, η Βουδαπέστη και η Βοστώνη, βρίσκονταν στη διαδρομή για τους Αγώνες του 2024 πριν εγκαταλείψουν, μετά τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.