Με μόλις ένα αστυνομικό τμήμα θα μείνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ποια περιφερειακά Α.Τ. βάζουν λουκέτο

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Αλλαγές στη διάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας και στη Θεσσαλονίκη φέρνει το αρμόδιο υπουργείο, με Προεδρικό Διάταγμα που οποίο αναμένεται να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στον νομό Θεσσαλονίκης προβλέπεται να λειτουργούν ένα Αστυνομικο Τμήμα και ένα Τμήμα Ασφαλείας σε κάθε καλλικρατικό δήμο, με στόχο την εξοικονόμιση πόρων και την αποδέσμευση Αστυνομικού προσωπικού. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα κλείσουν Αστυνομικά Τμήματα που λειτουργούν σήμερα σε περιφερειακούς δήμους, ενώ στο κέντρο της πόλης το βάρος θα πέσει στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχουν στα χέρια τους συνδικαλιστές, με την ναναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., μπάινει λουκέτο ή συμπτύσσονται περίπου το 40% των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας και Τμημάτων Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα, αφήνοντας πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή αστυνόμευση.

Εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης καταργούνται τα τμήματα, Άνω Πόλης, Πλατείας Δημοκρατίας, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Αναλήψεως και Πυλαίας. Εκτός πολεοδομικού καταργούνται τα τμήματα Χαλάστρας, Ασσήρου, Ιωνίας, Βασιλικών, Απολλωνίας, Μηχανιώνας, Επανομής. “Εμείς δεν λέμε όχι στις συγχωνεύσεις, αλλά όχι με τον τρόπο που γίνονται. Δεν είναι ίδια τα όρια του δήμου, με τα αστυνομικά όρια. Υπάρχουν περιοχές που η έδρα του δήμου δεν έχει την ίδια εγκληματικότητα με άλλα τμήματα του δήμου. Η εγκληματικότητα από δήμο σε δήμο διαφέρει”, τονίζει στο thestival.gr, ο Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΑΣΥ και Μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης

Με ένα  Α.Τ. ολόκληρο το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εφόσον το σχέδιο αυτό τεθεί σε εφαρμογή και το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει με μόλις ένα αστυνομικό τμήμα, αυτό του Λευκού Πύργου, καθώς τα ΑΤ Πλατείας Δημοκρατίας και Άνω Πόλης θα σταματήσουν να λειτουργούν. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το Τ.Α Λευκού Πύργου, το οποίο βρίσκεται στην Αριστοτέλους και πιθανόν να μεταφερθεί στους χώρους της ΔΕΘ, θα είναι αρμόδιο για μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την Ξηροκρήνη, τα Σφαγεία και το κέντρο της πόλης μέχρι την Άνω Πόλη. Για παράδειγμα, εάν γίνει μία κλοπή ή ένα επεισόδιο στην περιοχή των Σφαγείων ή στην Άνω Πόλη, το θύμα θα πρέπει να καταθέσει μήνυση στο τμήμα Λευκού Πύργου. “Εμείς δεν θέλουμε αστυνομικά τμήματα μόνο με ταμπέλες, χωρίς προσωπικό. Θεωρούμε θετικο το γεγονός ότι αποδεσμεύεται προσωπικό για να βγει στους δρόμους, ωστόσο, σε ότι αφορά το κέντρο, ένα τμήμα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Εμείς προτείνουμε να συνεχίσει να λειτουργία και το Α.Τ. Πλατείας” σημειώνει ο κ. Παπαδάκης στο Thestival.

Επίσης, προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στην  περιοχή της Επανομής, για την οποία οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης ζητούν τουλάχιστον να μετατραπεί σε σταθμός- όπως συνέβη με το αντίστοιχο τμήμα- του Σοχού στο Λαγκαδά.

Τέλος, ένας δήμος στον οποίο οι αλλαγές στον σχεδιασμό θα επηρεάσουν σημαντικά, είναι ο Πυλαίας- Χορτιάτη. Με βάση τα όσα κυκλοφόρησαν, το Α.Τ. Πυλαίας, το οποίο είχε στην αρμοδιότητα του και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται το Mediterranean Cosmos και η Απολλώνια Πολιτεία, μεταφέρεται στο Πανόραμα.

Αλλαγές και στην Τροχαία

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος περιλαμβάνει αλλαγές και στην Τροχαία. Τα Α’ και Β’ Τμήματα θα συγχωνευτούν, με το κτίριο στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Συνδίκα, να σταματά τη λειτουργία του. Η έδρα της υποδιεύθυνση να παραμένει στην οδό Μαλγαροπούλου, πίσω από τον ΟΣΕ. Τα υπόλοιπα Τμήματα (Θέρμης, Χαλκηδόνας, Ασπροβάλτας, Λητής και Αυτοκινητοδρόμων) παραμένουν ως έχουν.

Επιγραμματικά στη ΓΑΔ Θεσσαλονίκης θα γίνουν οι εξής αλλαγές και τροποποιήσεις:

– Ένα ΑΤ και ένα ΤΑ σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τα ΑΤ Βόλβης και ΑΤ Καλλοινδοίων (Ζαγκλιβερι) που χαρακτηρίζονται ως γενικής αρμοδιότητας (μεικτά δηλαδή τάξης και ασφάλειας).

Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Τμήμα Ασφάλειας Λευκού Πύργου,

β. Τμήμα Ασφάλειας Χαριλάου – Αναλήψεως,

γ. Τμήμα Ασφάλειας Τούμπας – Τριανδρίας,

δ. Τμήμα Ασφάλειας Πανοράματος – Πυλαίας,

ε. Τμήμα Ασφάλειας Καλαμαριάς,

στ. Τμήμα Ασφάλειας Νεάπολης – Συκεών,

ζ. Τμήμα Ασφάλειας Παύλου Μελά,

η. Τμήμα Ασφάλειας Κορδελιού – Ευόσμου,

θ. Τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων – Μενεμένης,

ι. Τμήμα Ασφάλειας Δέλτα,

ια. Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης,

ιβ. Τμήμα Ασφάλειας Λαγκαδά,

ιγ. Τμήμα Ασφάλειας Ωραιοκάστρου,

ιδ. Τμήμα Ασφάλειας Χαλκηδόνος και

ιε. Τμήμα Ασφάλειας Θερμαϊκού.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Επιτελείο,

β. Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης,

γ. Κεντρικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης,

δ. Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου,

ε. Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου – Αναλήψεως

στ. Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας,

ζ. Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος – Πυλαίας,

η. Αστυνομικό Τμήμα Καλλινδοίων,

θ. Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά,

ι. Αστυνομικό Τμήμα Κορδελιού – Ευόσμου,

ια. Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου,

ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Βόλβης,

ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Χαλκηδόνος,

ιδ. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς,

ιε. Αστυνομικό Τμήμα Θερμαϊκού,

ιστ. Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης,

ιζ. Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης – Συκεών,

ιη. Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης,

ιθ. Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά,

κ. Αστυνομικό Τμήμα Δέλτα και

κα. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

– Θα υπάρχει και ένας Αστυνομικός Σταθμός, ο ΑΣ Σοχού.

– Μένουν ως έχει η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

– Η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης θα διαρθώνεται σε 10 Εσωτερικές Υποδιευθυνσεις (ΥΔΕΖΙ, ΥΔΝ, ΥΚΑ κλπ).

– Στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα ενωθούν το Α’ και το Β’ Τμήματα Τροχαίας και θα λειτουργεί η Υποδιευθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης με αρμοδιότητα όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, ενώ τα υπόλοιπα Τμήματα Τροχαίας (Θέρμης, Χαλκηδόνος, Ασπροβάλτας, Λητής και Αυτοκινητοδρόμων) παραμένουν ως έχουν.

– Στη ΔΑΕΘ οι Υποδιευθυνσεις ΥΑΤ και ΥΜΕΤ θα απαρτίζοναι από δύο (2) Τμήματα, ενώ το Επιτελείο της από τρία (3) Τμήματα,

α) Εσωτερικων Λειτουργίων,

β) Διαχείρισης Χρηματικού – Υλικού και

γ) Τεχνικών Μέσων.

– Στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν συνολικά τέσσερα (4) Τμήματα. Τα εξης:

α) Α’ Τμήμα Άμεσης Επέμβασης (περιπολικά), β) Β’ Τμήμα Άμεσης Επέμβασης (δίκυκλα Ομάδων ΔΙΑΣ και Ζ),

γ) Τμήμα Διοικητικής και Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης,

δ) Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων (ΤΚΕ).

– Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί εσωτερικά με τέσσερα (4) Τμήματα: α) Αλλοδαπών, β) Επιστροφών, γ) Διαχείρισης Μετανάστευσης και δ) Εσωτερικων Λειτουργίων.

Επίσης θα υπάρχουν τα Τμήματα Αλλοδαπών Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και παραμένουν ως έχουν τα τέσσερα (4) Τμήματα Διαχείρισης Μεταναστευσης (πρώην ΤΔΠΜ):

α) Θεσσαλονίκης,

β) Θέρμης,

γ) Αγίου Αθανασίου και

δ) Μυγδονίας.

– Στη ΔΑΚΑΘ (αεροδρόμιο) δεν αλλάζει κάτι και παραμένουν τέσσερα (4) Τμήματα:

α) Ασφάλειας, β) Αστυνόμευσης, γ) Τροχαίας και δ) Διοικητικής Υποστήριξης.

Με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης συνολικά στο Νομό Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν 17 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Τμήματα Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.