Ειδική αγωγή και φάσμα αυτισμού εξετάζονται σε νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα νέο βιβλίο της Χριστίνας Συριοπούλου με τίτλο «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή ατόμων με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού», που πραγματεύεται τα σύγχρονα δεδομένα στην εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή, στην επικοινωνία, καθώς και στη συμβουλευτική ψυχολογία των ατόμων με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού, παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Χριστίνα Συριοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση και ερευνητική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7), στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα.

Οι αναγνώστες του νέου βιβλίου, εκπαιδευτικοί, γονείς, γιατροί, ψυχολόγοι και επιστημονικό προσωπικό του χώρου μέσα από τις σελίδες και το περιεχόμενο του θα λάβουν οδηγίες, πρακτικές συμβουλές, θεωρητική και εμπειρική γνώση για την ανατροφή, την εκπαίδευση και την κοινωνική συμπερίληψη ατόμων με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σταυρούλα Πολυχρονοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 

Αναστασία Αλευριάδου, καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Αναπληρώτρια Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, 

Νικόλαος Φαχαντίδης, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής Παν. Μακεδονίας.

Χριστίνα Συριοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Συντονισμός: Γ. Κατσιάνης, δημοσιογράφος

Η Χριστίνα Κ. Συριοπούλου Δελλή είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Master στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης (Sheffield University, UK), PhD στην Ειδική Αγωγή (Liverpool University, UK) και Postdoc στον Αυτισμό (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας).      

Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη και χειρίστρια του Τεχνικού Δελτίου Ειδικής Αγωγής της Ενέργειας 1.1.ζ του ΕΠΕΑΕΚ (Β’ ΚΠΣ) στο ΥΠΕΠΘ. Έχει επίσης εργασθεί στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Συνεργάσθηκε με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Ινστιτούτο Πληροφορικής) για το σχεδιασμό προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ειδική παιδαγωγός σε τμήμα ένταξης. Διορίστηκε σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης στη Λακωνία. Εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2012 και επίκουρη καθηγήτρια το 2015. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη για τα Προγράμματα Εξειδίκευσης της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο: «TEACCH, PECS, MAKATON : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ» και «Αξιολόγηση και Διαγνωστικά Εργαλεία στον Αυτισμό (ADI-R, ADOS-2)».

Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Η Παιδεία στη Μετανεωτερική Εποχή: Η Περίπτωση της Ειδικής Αγωγής» 2003, «Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Ειδική Αγωγή» 2005, «Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Ψυχολογία- Παιδαγωγική- Κοινωνιολογία» 2011. “Επικοινωνία και Εκπαίδευση Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές/Αυτισμό» 2013. «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή Ατόμων με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού» 2016, «Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Ειδική Αγωγή, ερευνώντας τα σύγχρονα δεδομένα» 2016. Πολυάριθμα άρθρα της σε θέματα Ειδικής Αγωγής περιλαμβάνονται σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.