Κλειστοί την Τρίτη οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης  Δήμων Ελλάδας.

Παράλληλα, την Τρίτη  εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ΣΤΙς 11:00 για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τις δημοτικές δομές.

Με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Βρεφονηπιοκόμων) ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει, όπως αναφέρουν, σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους,  η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική  εκπαίδευση.

Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις:

1ον. Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

2ον. Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

3ον. Στους χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.

4ον. Σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες  δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3   (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα , δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.