Το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 82η Διεθνή Έκθεση εγκαινίασε πριν από λίγο ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου. 

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει αύριο αλλά και στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

"Μπαίνουμε σε μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά με δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: Το άνοιγμα των σχολείων αύριο με πολύ καλύτερους όρους από πέρυσι. Το θέμα δεν είναι συμπολιτευτικό ή αντιπολιτευτικό. Αυτονόητα πρέπει να ανοίγουν στην ώρα τους. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός φέτος" σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε σχετικά με το νόμο για τα ΑΕΙ: "Μπαίνουμε στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με έναν νέο νόμο για τα πανεπιστήμια. Ανεξάρτητα από τις διαφορές, έχει σημασία να κατανοήσουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί με ακαδημαϊκούς κανόνες. Θα εκφραστεί η αριστεία, θα εκφραστούν και οι διαμάχες μας ενδεχομένως και τα αρνητικά στοιχεία. Μιλάμε για έναν νόμο, ο οποίος μετά και από τη συνάντησή μας με τους πρυτάνεις στα Καλάβρυτα, αρχίζει να έχει ευρεία αποδοχή" σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: "Τί κάνει ένα πανεπιστήμιο μεγάλο; Οι άνθρωποί του κυρίως, η δημιουργικότητά τους, οι ιδέες τους, η φαντασία τους και η δυνατότητα των πανεπιστημίων να διοχετεύουν αυτή τη φαντασία σε κανάλια παραγωγής". 

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο πρώην αν. υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο αντιπρύτανης έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος και ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού του Δ. Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος.

Το περίπτερο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ:

Όσοι επισκεφθούν το σταντ του ΑΠΘ (22) στο περίπτερο 14 της Διεθνιύς Έκθεσης, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον άγνωστο και μεγάλο κόσμο της αεροδιαστημικής, τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τον δορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα.

Παράλληλα, το κοινό μπορεί εύκολα μέσα από το κινητό του να μετρήσει τα αντανακλαστικά του, το πόσο γρήγορα αντιδρά σε οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και να συγκρίνει την απόδοσή του σε σχέση με την ηλικία και το φύλο του.

Αναλυτικά τα εκθέματα:

-Το Project ASAT (Aristotle Space Aeronautics Team) από την ομάδα φοιτητών ASAT της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Το ερευνητικό σχέδιο ASAT περιλαμβάνει ένα υπέρ-ελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, μικρών διαστάσεων δορυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit).

-Το σύστημα ReMeDeS, για την ακριβή μέτρηση κινητικών επιδόσεων και αντανακλαστικών με τη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, που δημιουργήθηκε από την Ομάδα R4A (Robotics 4 All) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

-Την εγκατάσταση Nymph in Arcadia, ένα πρωτότυπο πρόπλασμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής. Το έργο δημιουργήθηκε από τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστάσιος Τέλλιος. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές/τριες: Άρτεμη Βαλυράκη, Πηνελόπη Γαρδίκα, Πωλίνα Γουμενάκη, Ελεάννα Γραμματοπούλου, Αργύρη Δεληθανάση, Δάφνη Δρόσσου, Σπύρο Νικολόπουλο, Γιώργο-Βλάση Πακαλίδη, Ειρήνη Παρθενίδου, Ιωάννα Σπυρίδη, Γεωργία Στρινοπούλου και Ελένη Χασιώτη. Η ομάδα εργάστηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ερευνητικό σχέδιο Aristotle Space Aeronautics Team - Φοιτητική Ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ

Το υπέρ-ελαφρύ μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι μία καινοτόμα πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός της, που έγινε από τη φοιτητική ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ (ASAT), την καθιστά όσο το δυνατόν ελαφρύτερη, δίνοντάς της ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σηκώσει τετραπλάσιο βάρος από αυτό της κατασκευής της. Ο σχεδιασμός του αεροχήματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016. Συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Air Cargo Challenge, που πραγματοποιήθηκε από τις 8-11/8/2017, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Κατέλαβε την πρώτη θέση πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας στον Διαγωνισμό και τη 12η θέση ανάμεσα σε 36 διαγωνιζόμενες ομάδες.

Το μοντέλο του πρώτου ελληνικού πυραύλου (rocketry) είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από την ομάδα φοιτητών ASAT του ΑΠΘ, η οποία θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Spaceport America Cup, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στις ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να προωθείται από στερεό καύσιμο.

Το μοντέλο CubeSat είναι ένας μικρών διαστάσεων δορυφόρος, για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ο δορυφόρος ανιχνεύει ακτινοβολία, προερχόμενη από ουράνια σώματα. Η ομάδα ASAT θα συμμετάσχει στον Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ESA – Fly Your Satellite (η ημερομηνία διεξαγωγής θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό) (asat.meng.auth.gr).

ReMeDeS – The Reflexes Measuring Devices

Το ReMeDeS αποτελεί ένα σύστημα προσανατολισμένο στη μέτρηση και την καταγραφή αντανακλαστικών με υψηλή ακρίβεια, κάνοντας χρήση οπτικών ή/και ακουστικών ερεθισμάτων. Το σύστημα είναι κατάλληλο για ιατρικές (διάγνωση, αποκατάσταση ή παρακολούθηση παθήσεων), καθώς και για αθλητικές εφαρμογές (μοντελοποίηση και παρακολούθηση επίδοσης, αντίδρασης, εκρηκτικότητας και συγκέντρωσης αθλητών). Μέσα από τη διεπαφή του ReMeDeS, ιατροί και προπονητές μπορούν να δημιουργούν διάφορους τύπους ομάδων και ασκήσεων και να παρακολουθούν τους χρήστες τους, ενώ οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους στην πορεία του χρόνου.

Το ReMeDeS είναι ένα χαμηλού κόστους και εύκολης χρήσης σύστημα. Αποτελείται από έναν αριθμό φορητών συσκευών μαζί με το αντίστοιχο λογισμικό, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις και να «προγραμματιστούν» αντίστοιχα, σχηματίζοντας διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, μέτρησης επιδόσεων και αντανακλαστικών. Για κάθε άσκηση γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρέχεται προσωποποιημένη αναφορά σχετική με την ατομική επίδοση του χρήστη, αλλά και συγκριτικά με άλλους.

Το ReMeDeS διαθέτει ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον διεπαφής, φορητότητα και αυτονομία. Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής, η υψηλή ακρίβεια στις μετρήσεις, η ευπροσάρμοστη σχεδίαση, καθώς και η καταγραφή, επεξεργασία αποτελεσμάτων και παροχή λεπτομερούς αναφοράς. Είναι ιδανικό για διάγνωση, αποθεραπεία ή παρακολούθηση νευρολογικών, νευροκινητικών, ψυχιατρικών ή οφθαλμολογικών παθήσεων, καθώς και προπόνηση/εξάσκηση/μοντελοποίηση επιδόσεων αθλητών, παρακολούθηση προφίλ αντανακλαστικών κ.ά. (remedes.issel.ee.auth.gr/app, r4a.issel.ee.auth.gr).

Nymph in Arcadia

Η εγκατάσταση Nymph in Arcadia επιδιώκει μία εναλλακτική ανάγνωση πολιτισμικών στοιχείων του ελλαδικού χώρου, μέσα από τη διαδικασία επάλληλων αφηγήσεων, οι οποίες συνθέτουν το τελικό χωρικό αποτέλεσμα και καθορίζουν τα φυσικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του κατασκευασμένου πρωτότυπου. Συμβάλλει στην κατανόηση τοπικών στοιχείων και τη συνθετική τους ενσωμάτωση σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ψηφιακά σχεδιασμό και κατασκευασμένο μοντέλο, το οποίο έχει τη μορφή κίονα, ύψους περίπου 2,5 μέτρων και διαμέτρου 35-60 εκατοστών.

Η πρωταρχική της αυτή μορφή ως κίονα επιχειρεί το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου με το παρελθόν, τα μνημεία της αρχαιότητας, την έννοια των αρχαιολογικών σπαραγμάτων και τις ειδικές συνθήκες ένταξής τους στην ελληνική διαχρονία. Πάνω στις πολύπλοκες επιφάνειες του κίονα, μπορεί κανείς να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος. Ο κορμός της ελιάς, το στοίβαγμα των φύλλων καπνού, η διαδικασία επεξεργασίας του αλατιού στις αλυκές είναι μερικές μόνο από τις διεργασίες που μεταγράφονται πάνω στη μορφολογική πολυπλοκότητα του Nymphin Arcadia. Η έννοια της «Αρκαδίας» επιχειρεί όχι μόνο τη σχέση με τον συγκεκριμένο ελλαδικό τόπο. Διεθνώς περιγράφει μια διπλή σχέση τόσο με την ιστορία, όσο και με την ουτοπία.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόπλασμα (prototype model), το οποίο έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής (CNC milling, laser cutting, 3d printing).