Ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις επιρρίπτει το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το θέμα των χιλιάδων παιδιών, που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Εξαιτίας της αύξησης των δικαιούχων προέκυψε το θέμα με τα παιδιά που δεν «χωρούν» σε παιδικούς σταθμούς, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, «δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών».

Οι κύκλοι του υπουργείου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνουν αναφορά και στις πληροφορίες που θέλουν παιδικούς σταθμούς να αξιώνουν χρηματικό «μπόνους», προκειμένου να «παρακάμψουν» τη λίστα προτεραιότητας, σημειώνοντας πως αυτά τα φαινόμενα, αν υπάρχουν, δεν θα γίνουν ανεκτά.

Το υπουργείο παρουσίασε τα εξής στοιχεία, προκειμένου να δικαιολογήσει το χάος με τους παιδικούς σταθμούς που έχει δημιουργηθεί:

- Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου κατά 11% μεγαλύτερος από πέρσι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 10.000 περισσότερα παιδιά. Δηλαδή το 2017 θα είναι πλέον των 100.000 παιδιών με voucher όταν το 2015 που παραλάβαμε ήταν 70.000 και μάλιστα δεν περιλαμβάνονταν τα παιδιά άνεργων γονιών, φτωχών οικογενειών και παιδιών με αναπηρία. Θεωρούμε χρέος μας να βοηθήσουμε τις ευπαθείς αυτές κατηγορίες και να μην τις αφήσουμε στη μοίρα τους, όπως έκαναν οι προκάτοχοί μας.

-Η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020 θα σημάνει 45.000 περισσότερες θέσεις για παιδιά και θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα τόσων χρόνων το οποίο βρήκαμε.

-Για την τρέχουσα περίοδο δίνονται από εθνικούς πόρους 133.112.745 και μόνο 71.887.255 από το ΕΣΠΑ (σύνολο 205 εκατ. ευρώ), όταν για τις περιόδους 2013 και 2014 δόθηκαν 146 εκατ και 176 αντίστοιχα μόνο από το ΕΣΠΑ, χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως «η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα μεταξύ 2000 και 2014 διότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμούς αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους. Το θέμα των παιδικών σταθμών είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία και ως τέτοιο το χειρίζεται η κυβέρνηση».