ΑΠΘ: Ημερίδα για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και το Ολοκαύτωμα

|
THESTIVAL TEAM

«Ο Βιντάλ και οι δικοί του» είναι το θέμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 26 Απριλίου και ώρα 17.15, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η Ημερίδα…

διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδα, ς αφορά την κουλτούρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ομιλητές θα είναι ο Αν. Καθηγητής του ΤΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Δάγκαςο Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Συγγραφέας Λέων A. Ναρ, και ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται το Ολοκαύτωμα, αλλά μέσα από τα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Σκοπός του δεύτερου μέρους είναι να προσεγγίσει μια περιοχή της έρευνας που αφορά το τρομακτικό γεγονός η οποία όμως έχει αναπτυχθεί ελάχιστα ή και καθόλου στην ελληνική θεωρία και κριτική της παιδικής λογοτεχνίας, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές.

Οι προθέσεις των ομιλητών Καθηγητών του ΤΕΠΑΕ του Α.Π.Θ., Μένης Κανατσούλη, Σοφίας Γαβριηλίδου και Αντρέα Καρακίτσιου επικεντρώνονται στην παιδαγωγική σημασία των αφηγήσεων περί Ολοκαυτώματος για παιδιά, χωρίς όμως να παραγνωρίζουν την αφηγηματική τους δύναμη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται -και στην Ελλάδα πλέον- μια ολοένα και εντονότερη ενασχόληση με το ζήτημα της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Αν και η σιωπή των προηγούμενων δεκαετιών ολοένα και περισσότερο υποχωρεί μπροστά στο λόγο, η πλειοψηφία του πληθυσμού της τωρινής Θεσσαλονίκης αγνοεί ή γνωρίζει εν συγχύσει το κομμάτι εκείνο της τοπικής ιστορίας της πόλης που αφορά τους Εβραίους. Μπορεί να είναι συνηθισμένοι οι Θεσσαλονικείς –και οι νεότεροι- να ακούν τοπωνύμια όπως μύλοι Αλλατίνι, αγορά Μοδιάνο, στοά Χιρς κ.α. δε γνωρίζουν όμως πώς προέκυψαν και με τι συνδέονται».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.