“Δεν είμαι τζιχαντιστής, ήμουν αστυνομικός στη Συρία”

|
THESTIVAL TEAM

Η απολογία του διήρκησε συνολικά σχεδόν τέσσερις ώρες κι αμέσως μετά εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προσωρινή κράτησή του.

«Είμαι αθώος. Δεν είμαι μέλος του ISIS», είπε σε εισαγγελέα και ανακριτή ο 32χρονος Σύρος, ο οποίος συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, επιχείρησε να ασκήσει επιρροή στους δύο δικαστικούς λειτουργούς ισχυριζόμενος ότι αν προφυλακιστεί και καταδικαστεί ως τρομοκράτης, τότε επικυρώνεται το καθεστώς Άσαντ και ακυρώνεται η προσπάθεια του Συριακού λαού για ελεύθερη και ευνοούμενη Δημοκρατία!

Η απολογία του διήρκησε συνολικά σχεδόν τέσσερις ώρες κι αμέσως μετά εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προσωρινή κράτησή του. Ο 32χρονος βρήκε από το δικαστικό μέγαρο και επέστρεψε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης. Η συνήγορος του, Τριανταφυλλιά Τσιούλπα, τόνισε ότι τις επόμενες πέντε ημέρες θα προσφύγει κατά της προσωρινής κράτησης και θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με την ίδια, κρίθηκε προσωρινά υπό κράτηση διότι λείπουν σημαντικά και ουσιαστικά έγγραφα από τη δικογραφία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα για αλλαγή του διερμηνέα κι όπως είπε με αυτόν τον τρόπο δεν έχει ισχύ η πρώτη του ομολογία. Η δικηγόρος του 32χρονου Σύρου τόνισε πως στις φωτογραφίες και τα βίντεο δεν υπάρχει νεκρός και πως όλο το οπτικο – ακουστικό υλικό βρίσκεται μέσα στη δικογραφία. Η κ. Τσιούλπα έκανε λόγο για «παραφιλολογία» κι ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας της απέδειξε ότι είναι στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κι όχι του ISIS. Πρόσθεσε ότι ο 32χρονος είναι σε «σχετικά καλή ψυχολογική κατάσταση» και πως βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τη σύζυγό του, η οποία δεν κλήθηκε να καταθέσει. «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι τον κατήγγειλε η σύζυγός του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη», είπε η συνήγορος.

Σύμφωνα πάντα με την συνήγορο, ο 32χρονος ήταν αστυνόμος του καθεστώτος Άσαντ, ο οποίος κατά την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία εκδιώχθηκε. Τότε άρχισαν να δημιουργούνται αντικαθεστώτα του Άσαντ και να γίνονται ένοπλες συρράξεις. Αμέσως μετά μπήκε στην οργάνωση του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” και σε μία από τις συμπλοκές τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο που ανήκε στο καθεστώς Άσαντ. Έτσι θεωρήθηκε από την οργάνωσή του προδότης και εκδιώχθηκε. Έπειτα το διωγμό του πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσεγγίστηκε από την ISIS, όμως επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς τους θέλησε να το “σκάσει” επικαλέστηκε ασθένεια της γυναίκας του κι έφυγε. Στη συνέχεια μαζί με τη γυναίκα του πηγαίνουν στη Λέρο κι από τότε ζει στην Ελλάδα ως πολιτικός μετανάστης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.