Θεσσαλονίκη: Και η Ρωσία ζητά την έκδοση του 38χρονου για το “ξέπλυμα” με τα bitcoins

|
THESTIVAL TEAM

Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία ζητεί δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου που κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, κατηγορούμενος από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin.

Την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αναμένεται να γνωμοδοτήσει την επόμενη εβδομάδα ως προς το αίτημα έκδοσης του 38χρονου, Ρώσου υπηκόου, στις ΗΠΑ, οι διωκτικές αρχές της πατρίδας του τον ζητούν, επίσης, για απάτη, ύστερα από δίωξη που ασκήθηκε εκεί τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα διαβιβαστικά έγγραφα που έφθασαν στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για απάτη -ύψους περίπου 10.000 ευρώ- με εμπορεύματα.

Ο ίδιος οδηγήθηκε για τη νέα υπόθεση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα ότι «συναινεί στο αίτημα των ρωσικών αρχών να εκδοθεί στη χώρα του». Το λόγο έχει πλέον το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο που ως φαίνεται θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και για τα δύο αιτήματα.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά την όποια γνωμοδότηση δικαστηρίου, την τελική απόφαση στις περιπτώσεις αλλοδαπών που εκζητούνται έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 38χρονος Ρώσος συνελήφθη τον Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους.

Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ως «εγκέφαλο» της μεγαλύτερης πλατφόρμας παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), από κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.