Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης, μετά και την επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η καταδικαστική απόφαση του εφετείου, η οποία, ουσιαστικά, επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο Σκετίνο εγκατέλειψε το Concordia ενώ στο μισοβυθισμένο πλοίο βρίσκονταν ακόμη πολλοί επιβάτες, καθώς και ότι ήλεγχε την πλεύση του κρουαζιερόπλοιου, βασιζόμενος περισσότερο στο ένστικτό του και λιγότερο στην λεπτομερή χαρτογράφηση.

Κατά την υπεράσπισή του ο Σκετίνο παραδέχθηκε ότι έδωσε εντολή να προσεγγίσει το πλοίο κοντά στο νησί Τζίλιο, ώστε να κάνει ένα είδος υπόκλισης κοντά στον τόπο διαμονής ενός γνωστού και έμπειρου καπετάνιου.

Πρόσθεσε όμως πως, όταν κατάλαβε ότι το πλοίο ήταν πολύ κοντά στα βράχια, ζήτησε να διορθωθεί η πορεία πλεύσης και οι υφιστάμενοί του (κυρίως ο πηδαλιούχος) έκαναν συνολικά οκτώ λάθη.