Την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των πρώτων δύο αξιωματικών στην Τουρκία, ζήτησε η εισαγγελέας του β΄ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισαγγελέας Θεοδώρου ανέφερε: «Αν εκδοθούν κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά». Αναφερόμενη στο τουρκικό αίτημα η κ. Θεοδώρου το χαρακτήρισε αόριστο καθώς όπως είπε η περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται δεν είναι συγκεκριμένη ενώ υποστήριξε ότι η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν έστειλε τα στοιχεία που ζήτησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

Για την εισαγγελική λειτουργό το αίτημα της Τουρκίας θα πρέπει να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμη και αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο πρέπει να απορριφθεί, γιατί, όπως είπε, οι 8 αξιωματικοί δεν θα δικαστούν από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο αλλά υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Όπως διαβάζουμε έχουν ήδη συλληφθεί χιλιάδες αξιωματικοί, 150 δημοσιογράφοι, έχουν απολυθεί 3.000 δικαστές και εισαγγελείς, 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχουν συλληφθεί και 40.000 πολίτες. Το δικαίωμα στη ζωή και στην προστασία από τα βασανιστήρια δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται» κατέληξε η εισαγγελέας.