Μπουτάρης στη δίκη για την Παγία Προκαταβολή Δ. Θεσσαλονίκης: Για όλα φταίει ο δήμαρχος

|
THESTIVAL TEAM

Με καθυστέρηση τριών χρόνων κι έπειτα από συνολικά έξι αναβολές, ξεκίνησε το πρωί, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη λεγόμενη «Παγία Προκαταβολή» του δήμου Θεσσαλονίκης, το δεύτερο οικονομικό σκάνδαλο -μετά την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ- που βαραίνει τη διοίκηση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τελευταίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον επί των ημερών του γενικό γραμματέα, Μιχάλη Λεμούσια, τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών και έντεκα υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Η «Παγία» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη μικροδαπανών του δήμου, ενώ η ζημιά που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- προκλήθηκε στο Δημόσιο, από το 1999 έως το 2007, προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. Ευρώ.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο διάστημα της επίδικης περιόδου καθόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του κεντρικού δήμου. Ο κ. Μπουτάρης ξεκίνησε την κατάθεσή του, λέγοντας ότι υπήρχαν ψίθυροι ότι κάτι συμβαίνει με την «Παγία», γεγονός που -σύμφωνα με τον ίδιο- επιβεβαιώθηκε όταν ανάλαβε τη διερεύνηση των καταγγελιών η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά. «Δεν γίνεται να υπάρχουν χαμένα τιμολόγια» ανέφερε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διαχειρίστρια του ταμείου, στο λογιστήριο, στους διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών, ακόμη και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον δήμαρχο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου αναφορικά με τις ευθύνες των αιρετών, ο κ. Μπουτάρης είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για όλα φταίει ο δήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος οφείλει να προστατέψει τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος μεταβιβάζει την αρμοδιότητα στον αντιδήμαρχο, δεν τον εξουσιοδοτεί. Πρέπει να έχει το νου του. Εάν λείπουν λεφτά και βέβαια φταίει. Μπορεί να μην είχε πρόθεση, αλλά παρέλειψε να κάνει τους ελέγχους». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ανέφερε: «Εάν ο διευθυντής θέλει να “κουκουλώσει” ή δεν μπορεί να αντιληφθεί, τότε ο αντιδήμαρχος είναι με “κλειστά τα μάτια”. Είναι ευθύνη των αντιδημάρχων να διαπιστώνουν εάν οι υπηρεσίες που είναι κάτω από αυτόν λειτουργούν σωστά […]. Ως δήμαρχος και αντιδήμαρχος εάν δεν έχεις τα μάτια ανοιχτά, γυρνάς το κεφάλι σου και σε κλέβουν».

Αναφερόμενος στα οικονομικά ανοίγματα που «κληρονόμησε» από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, ο κ. Μπουτάρης σχολίασε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ότι εξαιτίας αυτών η «κεντρική διοίκηση έχει διαλύσει». «Δεν έχουμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα» τόνισε, απαριθμώντας διάφορα ποσά που κλήθηκε και καλείται ο δήμος να πληρώσει: «Επτά εκατ. για την πρώτη υπεξαίρεση, άλλα 4,5 εκατ. προς το ΙΚΑ και τώρα βγαίνουν άλλα 7 εκατ. ευρώ από κάποια ταμεία».

Η διαδικασία διεκόπη και συνεχίζεται με τη εξέταση του ίδιου μάρτυρα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.