“Φρένο” στα ανεπεξέργαστα λύματα προς το ρέμα Δενδροποτάμου βάζει η ΕΥΑΘ – Επενδύσεις 177 εκατ. μέχρι το 2024

|
THESTIVAL TEAM

“Φρένο” στην παροχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων προς το ρέμα του Δενδροποτάμου, το οποίο αποτελεί χρόνια μια υγειονομική “βόμβα”, βάζει η ΕΥΑΘ Α.Ε. με τα αποχετευτικά έργα που δρομολογεί.

Συγκεκριμένα, προχωρά η κατασκευή των αγωγών και των αντλιοστασίων αποχέτευσης ακάθαρτων, τα οποία θα παροχετεύονται πλέον στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό (ΚΑΑ). Επίσης αναμένεται να κατασκευαστούν οι αγωγοί, που καταστράφηκαν κατά την κατασκευή του οδικού δικτύου του κόμβου Κ-16, έργο το οποίο κοστολογείται στα 6 εκατ. ευρώ.

“Η εκροή ακατέργαστων λυμάτων στον Δενδροπόταμο είναι για χρόνια μια “ανοιχτή πληγή” για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό κόλπο, γνωστή στα δημοσιογραφικά γραφεία και στους “υπεύθυνους”, η οποία χρεώνεται αδίκως διαχρονικά στην ΕΥΑΘ. Για τα έργα αυτά, όπως και για όλα τα μεγάλα έργα, την αποκλειστική ευθύνη έχει το δημόσιο. Αυτό γίνεται από πάντα, διότι κατασκευάστηκε ανολοκλήρωτο. Αυτό θα σταματήσει” υποστήριξε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

eyath.jpg

Αναφορικά με τα έργα κατασκευής των αγωγών που καταστράφηκαν από το κόμβο κ-16, ο κ. Κρεστενίτης τόνισε: “Η μελέτη του κομματιού που αφορά τους αγωγούς του κόμβου κ 16 μας παραδόθηκε τέλη του 2017. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τους πόρους της εταιρείας (2,92 εκατ. ευρώ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΚΜ (3,09 εκατ)”.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας έγινε γνωστό, επίσης, το επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2024 με το κόστος να αγγίζει τα 177 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ιεράρχηση επενδυτικού πλάνου της ΕΥΑΘ 2018-2024

1)Κατασκευή της επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝΘ)

2)Συντήρηση υδραγωγείου Αραβησσού

3)Εγκατάσταση συστήματος  SCADA ύδρευσης και αποχέτευσης

4)Εξοπλισμός χημικών εργαστηρίων

5)Αντικατάσταση υδρομέτρων

6)Αντικατάσταση αγωγών Ύδρευσης και Αποχέτευσης

7)Επισκευή δεξαμενών τελικής καθίζησης στην Εγκατάσταση 8)Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛΘ)

9)Ανακατασκευή αντλιοστασίου Αποχέτευσης

10)Βελτίωση της λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης αποχέτευσης

11)Αξιοποίηση ακινήτων – κτιριολογικό πρόγραμμα

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι το 2024 αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες όσο αναφορά την πορεία και εξέλιξη των μελετών και εργολαβιών, που κάποιες φορές γίνονται χρονοβόρες” δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ και πρόσθεσε:

“Η εταιρεία έχει σλόγκαν “νερό κοινό αγαθό για όλους”. Πρέπει να εξασφαλίσει να έχει ολοκληρωμένες παροχές για την ύδρευση και την αποχέτευση”.

Θετικό οικονομικά το 2017 για την ΕΥΑΘ

Την ικανοποίησή του για την οικονομική κατάσταση της ΕΥΑΘ το 2017 εξέφρασε ο διευθυντής Οικονομικών, Δημήτρης Αλεξανδρής, ο οποίος επισήμανε ότι η κερδοφορία της εταιρείας παραμένει σταθερά υγιής και βιώσιμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΥΑΘ πέτυχε κατά την κλειόμενη χρήση αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 4 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 32%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,14 εκατ. έναντι 29,5 το 2016. Επίσης, μειώθηκαν τα έξοδα διοίκησης κατά 9,47% και τα λοιπά έξοδα κατά 69%. Τέλος, τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΑΘ ανέρχονται στα 65,2 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 15%.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν για φέτος από το Δημόσιο και την ΕΥΑθ να μην μοιράσουν το μέρισμα στους μετόχους, λόγω της μεγάλης βλάβης που υπέστη πρόσφατα ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού. “Τα χρήματα αυτά να επενδυθούν για την επισκευή και συντήρηση για το νέο έργο του νερού στον Αλιάκμονα” δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος και συμπλήρωσε:

“Σήμερα ενημερωθήκαμε πως η εταιρεία καλείται να πληρώσει 2,5 για τις παράτυπες προσλήψεις της προηγούμενης διοίκηση. Αναρωτιόμαστε ποιος έχει την ευθύνη, εάν παρέμβει κάποιος εισαγγελέας και όλα αυτά συμβάλλουν στην απαξίωση της εταιρείας”.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.