Με κόκκινα γαρύφαλλα και κατάθεση στεφάνων η Θεσσαλονίκη γιόρτασε την απευλεύθερωσή της από τους Ναζί (ΦΩΤΟ&VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την απελεύθερωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944 γιόρτασε σήμερα η Θεσσαλονίκη με πλήθος εκδηλώσεων.

Ειδικότερα το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Στη συνέχεια στις 11:00 ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και ακολούθησε εκδήλωση – απότιση φόρου τιμής, στην αναθηματική πλάκα δίπλα στο Βασιλικό θεάτρου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου όσοι βρέθηκαν άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στην πλάκα.

Η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικης σημασίας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στις 14 Απριλίου 2016.

 «Εμπεριέχει όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η απελευθέρωση από τους Τούρκους, το έπος της Αλβανίας και η απελευθέρωση από τους Ναζί. Είναι σήμερα η μέρα που τιμούμε τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε και επίσημα στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση. Για την Ελλάδα οι αγώνες για την ελευθερία ήταν πάντα αγώνες και για τη δημοκρατία. Οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας ειλικρινά για την ιστορία, ώστε να τη μάθουμε ολόκληρη. Δυστυχώς από την πρώτη επέτειο, το 1945 κάνουν προσπάθειες να σταματήσει αυτή η εθνική εορτή. Αλλά πλέον έχουμε δώσει τη δύναμη στην ιστορία να βρει μαζί με την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης ένα δρόμο που μας ενώνει όλους. Είναι οι μέρες που η χώρα μας σηκώνεται όρθια, στέκεται στα πόδια της και αξίζει να έχουμε μια ολόκληρη ιστορία», τόνισε σε δηλώσεις του  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Σήμερα είναι μία μέρα πάρα πολύ σημαντική για την πόλη. Το 2014 μετά από πρόταση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη υιοθέτησε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο να γιορτάζεται αυτή ημέρα ω γιορτή τοπικής σημασίας, ως γιορτή της απελευθέρωσης της πόλης. Πρέπει η 30η Οκτωβρίου να γίνει γνωστή στα σχολεία και φυσικά πρέπει να σταματήσει να γίνεται μία κατάθεση στο Ηρώο και μία κατάθεση στην αναθηματική πλάκα δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο. Να γίνεται μία κατάθεση στην πλάκα παρουσία σχολείων», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ναζιστικό μόρφωμα την Χρυσή Αυγή κάνοντας μάλιστα αναφορά σε δύο εκπροσώπους του κόμματος στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.  «Έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο δύο εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είναι όνειδος για τον δήμο».

Για το μουσείο Ολοκαυτώματος ο κ. Μπουτάρης είπε ότι «σχεδόν τελειωμένη η όλη διαδικασία, απομένει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή του Μουσείου του Ολοκαυτώματος».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε: «Όλες τις προηγούμενες μέρες γιορτάσαμε την απελευθέρωση της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας και σήμερα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα κατοχής. Οι πρόγονοί μας απέδειξαν, από το γεγονός ότι όλοι εμείς σήμερα είμαστε ελεύθεροι, ότι τα ιδανικά για να παραμείνει η χώρα μας ελεύθερη και δημοκρατική, είναι υψηλά. Και απέδειξαν και την αξία τους, δίνοντας το αίμα τους για να μπορεί η πατρίδα μας σήμερα να είναι μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Σήμερα πρέπει οι Έλληνες μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να έχουμε συνεργασία και συνεννόηση στα βασικά για να μπορέσει η χώρα μας να βγει από την κρίση και να ξανασταθεί όρθια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την καλή συνεργασία που έχουμε με όλους τους φορείς του τόπου μας κατορθώνουμε σιγά-σιγά να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Τιμή και δόξα στους μαχητές αντάρτες τους ΕΛΛΑΣ που όχι μόνο απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη αλλά έσωσαν τις ζωτικές υποδομές της», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή πρόσθεσε: «Ας είναι αυτή η μέρα ένα ανάχωμα στο ναζισμό και στους νοσταλγούς του που δυστυχώς προσβάλουν και αυτή τη πόλη και αυτή χώρα με την παρουσία τους στη βουλή και με τα εγκλήματά τους».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ο βουλευτής ΝΔ και επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου,  η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου εκπρόσωποι και φορείς της πόλης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του thestival.gr:






Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.