Το 70-80% των κτιρίων της Θεσσαλονίκης είναι τρωτά σε πιθανό σεισμό

|
THESTIVAL TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την τρωτότητα των κτιρίων της Θεσσαλονίκης έκρουσε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 39 ετών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την πόλη.

«Πολλά κτίρια στη Θεσσαλονίκη έχουν κτισθεί χωρίς αντισεισμικό, άλλα με τον παλιό αντισεισμικό κανόνα του 1959, άλλα με πιο πρόσφατο και τα λιγότερα με τον καινούριο. Μπορούμε τα πούμε ότι το 70-80% των κτιρίων στην πόλη, είναι περισσότερο τρωτά, σε ακραία φαινόμενα, όπως ο σεισμός. Επιπλέον έχουν γεράσει. Έχουν πάνω τους 50-100 χρόνια» τόνισε ο κ. Πιτιλάκης.

Αναφορικά με το κόστος αναβάθμισης των κτιρίων, ο κ. Πιτιλάκης εκτιμά ότι ανέρχεται κοντά στα 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εκείνα όμως που δεν πρέπει να αποφύγει η Πολιτεία είναι τα κρίσιμα κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία, αστυνομικούς και πυροσβεστικούς σταθμούς» κατέληξε.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λένα Λιάκου εξήγησε ότι «δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε κανέναν, αλλά να βοηθήσουμε με δημιουργικό τρόπο τόσο τον Δήμο όσο και τους πολίτες να κατανοήσουν ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν και να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε αυτά».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Διευθύντριας Ερευνών του Ινστιτούτου Μεταφορών “Εκέτα”, Αϋφαντοπούλου Γεωργίας, η οποία επισήμανε ότι η πόλη προετοιμάζεται για ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των υποδομών της. «Σε περίπτωση τέτοιου συμβάντος οι πολίτες πρέπει ενημερωθούν για το ποιους δρόμους πρέπει να ακολουθήσουν, ποιους να αποφύγουν και ποιες συγκοινωνίες θα λειτουργούν» ανέφερε η κα. Αϋφαντοπούλου.

Για τον ρόλο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μίλησε ο υπεύθυνος διαχείρισης social media , Δημήτρης Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα social media είναι τα πρώτα που καταφεύγει ο καθένας για να πληροφορηθεί σε καταστάσεις ακραίων φαινομένων, όπως ο σεισμός.

Ερωτηθείς για το αν οι υποδομές των δικτύων “αντέχουν” σε τέτοιες συνθήκες, ο ίδιος υποστήριξε πως «εάν η πολιτεία γυρίσει τα δίκτυα σε κείμενο και κόψουμε τη φωνή και το βίντεο, τότε τα δίκτυα θα λειτουργούν άψογα».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Περισσοτερες Ειδησεις