Εποχική κατάθλιψη: Ποιους επηρεάζει περισσότερο και ποια είναι τα συμπτώματα

|
THESTIVAL TEAM

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο χειμώνας επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας. Τις κρύες και συννεφιασμένες μέρες χωρίς ηλιοφάνεια, πολλοί άνθρωποι νιώθουν κακόκεφοι, με τάσεις υπνηλίας και είναι μελαγχολικοί.

Οι επιστήμονες το αποκαλούν εποχική συναισθηματική διαταραχή και από τα στοιχεία προκύπτει ότι επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 150.000 άτομα μέσης ηλικίας, διαπίστωσε ότι τα εν λόγω συμπτώματα είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και από αυτά υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες επηρεάζονται από αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος κρύβεται. Υπογραμμίζει δε, ότι τα συμπτώματα είναι ανεξάρτητα από κοινωνικούς παράγοντες και τρόπο ζωής, πχ. αλκοόλ, σωματική άσκηση κα.

Τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD – Seasonal Affective Disorder) εμφανίζονται το φθινόπωρο, όταν η ημέρα μικραίνει, γίνονται πιο έντονα τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αρχίζουν να ξεθωριάζουν με τον ερχομό της άνοιξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η χειμερινή μελαγχολία μπορεί να έχει τα εξής συμπτώματα:

– Πεσμένη διάθεση, κακοκεφιά

– Χαμηλή αυτοεκτίμηση

– Καταβολή δυνάμεων

– Αναποφασιστικότητα

– Δυσανεξία, αισθήματα απόγνωσης, ενοχής και αστάθειας

– Λαχτάρα για κατανάλωση υδατανθράκων και αύξηση βάρους

– Υπνηλία και δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι

– Ναυτία μετά το ξύπνημα

– Αίσθημα άγχους ή αγωνίας

– Πεσμένη λίμπιντο

– Μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες

πηγή: 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.