Το ραδιόφωνο η κύρια αιτία απόσπασης της προσοχής των οδηγών

|
THESTIVAL TEAM

Νεαροί άνδρες, όσοι είναι εξωστρεφείς ή νευρωτικοί και όσοι οδηγούν πολύ συχνά, είναι οι περισσότερο αφηρημένοι στο τιμόνι όταν οδηγούν, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική έρευνα.

Η κυριότερη αιτία απόσπασης της προσοχής είναι η ενασχόληση του οδηγού με το ραδιόφωνο και ακολουθεί το κινητό τηλέφωνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Όλε Γιόχανσον του Ινστιτούτου Οικονομικών των Μεταφορών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας “Frontiers in Psychology”, μελέτησαν μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων και εφήβων οδηγών.

Διαπιστώθηκε ότι πιο επιρρεπείς στην αφηρημάδα -άρα και σε κίνδυνο ατυχήματος- είναι τα νεαρά άτομα, οι εξωστρεφείς ή νευρωτικοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και όσοι περνάνε πολλές ώρες στο τιμόνι. Οι γυναίκες, ιδίως οι μεγαλύτερες ηλικίας, παρόλο που θεωρούνται «ύποπτες», στην πραγματικότητα είναι λιγότερο πιθανό να αφαιρεθούν. Το ίδιο και όσοι άνθρωποι έχουν αυτοέλεγχο και μπορούν να ελέγξουν τους «πειρασμούς» της απόσπασης της προσοχής τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώνονται στον κόσμο σε τροχαία κάθε χρόνο. Η απόσπαση της προσοχής και η αφηρημάδα αποτελούν βασικές αιτίες τέτοιων δυστυχημάτων (τουλάχιστον για ένα στα δέκα).

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνει δραματικά μετά από μόνο δύο λεπτά αφηρημάδας.

πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.