Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα – Τσακαλώτος: Περιμένω καλή λύση για το χρέος

|
THESTIVAL TEAM

Για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι μετά το μνημόνιο δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα, η οποία -όπως είπε- από τον Οκτώβριο επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», καθώς θα πρέπει να υποβάλει έως τις 15 του μήνα, όπως όλα τα κράτη μέλη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα αφορούν το χρέος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε να συνδεθούν κάποια από αυτά με την τήρηση των συμφωνηθέντων, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κάποιο βαθμό ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικού χώρου.

Όπως τόνισε, οι αποφάσεις θα είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αν και σημείωσε ότι θα υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου και επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι αναμένει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Από τη μεριά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την άποψη του Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», ενώ επανέλαβε ότι μετά το πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν θα συζητά πλέον με τους θεσμούς πώς θα φτάσει τους στόχους αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται.

«Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Το πώς, όμως, θα γίνει αυτό, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα αποφασιστεί την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.