Κέρδη 7,8 δισ. για την ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2012-2016

|
THESTIVAL TEAM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκόμισε κέρδη 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος αγοράς ομολόγων SNP, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο οποίος υπέβαλε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα κέρδη αυτά εισπράχθηκαν την περίοδο 2012-2016 και στη συνέχεια διανεμήθηκαν μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εθνικής οικονομίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωτράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κρίσιμο Eurogroup του περσινού Μαΐου οι εταίροι συζήτησαν τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του SNP ως μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η απάντηση του Μάριο Ντράγκι δεν περιλαμβάνει στοιχεία για μία άλλη κατηγορία κερδών του ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, το ANFA, για την οποία είχε επίσης πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Eurogroup του περσινού Μαΐου. Ο κεντρικός τραπεζίτης παραπέμπει στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του το θέμα δεν εμπίπτει «στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».

Το πρόγραμμα SNP, το οποίο είναι ξεχωριστό από την τρέχουσα ποσοτική χαλάρωση, τέθηκε σε ισχύ στα πρώτα στάδια της οικονομική κρίσης το 2010 και ενισχύθηκε το 2011, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το σαφώς μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε το 2015, και το οποίο έως τώρα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα λόγω των ανησυχιών για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.