Ισχυρή θα παραμείνει η ανάπτυξη στην Κύπρο το 2017, σύμφωνα με τους ελεγκτές Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ

|
THESTIVAL TEAM

«Η ανάπτυξη στην Κύπρο σημείωσε άνοδο το 2016 και αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2017, και θα επιβραδυνθεί στη συνέχεια. Xρειάζεται δημοσιονομική επαγρύπνηση και ανανέωση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής» επισημαίνουν σε έκθεση τους οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση «να αντισταθεί στις πιέσεις περί φορολογικής χαλάρωσης»,

Με την ολοκλήρωση της αποστολής ελέγχου μετά το πρόγραμμα (Post Program Surveillance – PPS), οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι κίνδυνοι για την ικανότητα της Κύπρου να εξυπηρετήσει το χρέος της προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας παραμένουν χαμηλοί και πως η χώρα επωφελείται σήμερα από την ισχυρή ανάπτυξη και τη βελτίωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και σημειώνει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Προϋπολογισμός για το 2017 στοχεύει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, εν μέρει λόγω της κατάργησης του φόρου ακίνητης περιουσίας, η οποία μείωσε τη φορολογική βάση.

Η Κομισιόν ζητεί να δημιουργηθεί «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος», ο οποίος θα προκύψει αργότερα από τις επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, όπως λένε οι ελεγκτές της, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καλύτερη ιεράρχηση των δημόσιων δαπανών.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ήταν σε γενικές γραμμές άνιση και το συνολικό απόθεμα παραμένει πολύ υψηλό.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση και την Βουλή να ανανεώσουν τη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως θέμα «υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.