Χουλιαράκης: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

|
THESTIVAL TEAM

Τους στόχους της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας πως αυτός δεν ήταν η υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Δεδηλωμένος στόχος ήταν η καθαρή καταγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η σαφής δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν σταδιακά από τα μέσα του 2018 και μετά. Αυτά τα έχω αναφέρει πολλές φορές. Αυτά είπα και στον Economist» τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

«Ο κος Μητσοτάκης έχει κακούς συμβούλους» είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τον Γ. Χουλιαράκη, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημασία της σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος τώρα είναι ότι αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στην πορεία της χώρας προς τις αγορές. Δεύτερος λόγος ήταν γιατί η έξοδος στις αγορές δεν είναι στιγμιαία κίνηση αλλά μακρά διαδικασία που θα οικοδομηθεί πολλούς μήνες πριν το τέλος του προγράμματος.

«Ένα χρόνο πριν βγει από το πρόγραμμα η Πορτογαλία είχε 200 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια από αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε «Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει πρόοδο σε τρία πεδία: δημοσιονομική σταθερότητα-μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δημιουργία αποθεματικού»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση έχει πετύχει υπεραποδόσεις στα δημοσιονομικά. Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους μνημόνευσε τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ για το αποθεματικό τόνισε ότι η Ελλάδα θα παίρνει χρήματα για να βγει από την επιτροπεία με ασφάλεια.

Ερωτηθείς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν είναι επαρκής η σαφήνεια σε όσα αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος απάντησε ότι αυτό αξιολογείται ήδη θετικά από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.