ΤτΕ: Οι Έλληνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το πλαστικό χρήμα

|
THESTIVAL TEAM

Αύξηση σημειώθηκε κατά 3% στην έκδοση καρτών πληρωμής στο β’ εξάμηνο του 2016, φτάνοντας στις 14,6 εκατομμύρια. Πρόκειται δηλαδή για 440.000 κάρτες περισσότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Οι Έλληνες φαίνεται πως μετά την επιβολή των capital controls, αλλά και ενόψει των αλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, συνηθίζουν όλο και περισσότερο στο πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η αύξηση καταγράφεται κυρίως στις χρεωστικές κάρτες, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 385 χιλ. κάρτες (+3%) συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2015. Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες καρτών, στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2016 τα ποσοστά των χρεωστικών καρτών (81%) και των πιστωτικών καρτών (19%) επί του συνόλου των ενεργών καρτών σε κυκλοφορία παρέμειναν αμετάβλητα στα επίπεδα του τέλους του 2015.

Από την άλλη, παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών το α΄ εξάμηνο του 2016, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες διατηρήθηκε στο ίδιο αυξημένο επίπεδο με αυτό του β΄ εξαμήνου του 2015, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 233 εκατ. συναλλαγές. Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 26,2 δισ. ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, η δυσχερής οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στους δείκτες της μέσης αξίας ανά συναλλαγή. Το α΄ εξάμηνο του 2016, η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 112 ευρώ (-7%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2015. Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 121 ευρώ (-5%).

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.