“Παρών” δηλώνει ο Μπουτάρης και για το 2014!

|
THESTIVAL TEAM

“Εγώ εξακολουθώ να ορίζω το μέλλον μου” ήταν το μήνυμα του Γιάννη Μπουτάρη προς συνοδοιπόρους αλλά και πολιτικούς αντιπάλους. Η αινιγματική δήλωση…

του δημάρχου  στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, ότι σκέφτεται να ξαναβάλει υποψηφιότητα για το 2014, μπορεί να εξέπληξε πολλούς, αλλά μάλλον ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι ο δε θα είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Ούτε για τους «μνηστήρες» («γαλάζιους», «πράσινους» και ουδέτερους), αλλά ούτε και για το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό το σχόλιο του δημοσιογράφου Νίκου Οικονόμου στον Αγγελιοφόρο: “Ο κυρ-Γιάννης μπορεί να απεχθάνεται τα κομματικά πράγματα, αλλά είναι 100% ένα πολιτικό ον. Αυτό δείχνει η πολύχρονη εμπλοκή του με τα κοινά και τα δημόσια πράγματα. Είτε με τον «Αρκτούρο» και την Ενωση Πολιτών παλαιότερα, είτε πιο πρόσφατα με τη συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό δείχνουν και οι συχνές παρεμβάσεις του για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως πρόσφατα για το νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση. Μπορεί, λοιπόν, το 2014 να είναι 74 ετών και να θέλει να κατεβάσει ρυθμούς, αλλά θα μπορεί να ζήσει χωρίς την πολιτική;

Ως πολιτικό ον γνωρίζει επίσης ότι δεν μπορεί να αφήσει για τρία χρόνια το καράβι του δήμου ακυβέρνητο. Γιατί αν σήμερα επαναλάμβανε αυτό που είχε πει παλαιότερα, ότι δηλαδή θα κάνει μια θητεία και μετά θα αποχωρήσει ή αυτό που διαμήνυε ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 70 του και μετά θα φύγει, σήμερα το μαγαζί που λέγεται «δήμος Θεσσαλονίκης» θα γινόταν κυριολεκτικά άνω κάτω. Το ίδιο και η συνοχή της ομάδας του. Γιατί οι φιλοδοξίες διαφόρων να πάρουν τη θέση του είναι και υπαρκτές και συχνά δημιουργούν τριβές και αρρυθμίες. Ο Μπουτάρης γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ του χρωστά χάρη, γιατί χωρίς αυτόν στη δεδομένη χρονική συγκυρία το σημερινό κυβερνών κόμμα δε θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις το δεύτερο δήμο της χώρας. Γνωρίζει, επίσης, ότι με δεδομένη τη σημερινή απαξίωση των πολιτικών, πολλοί πασόκοι (υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και άλλα δημόσια πρόσωπα της πόλης) θα έβλεπαν με καλό μάτι μια μεταπήδησή τους προς τη δημαρχία. Αρκεί ο Μπουτάρης να έλεγε ότι αποχωρεί. Ετσι, δηλώνοντας ξανά «παρών» για το 2014, τους έκοψε τη φόρα.

Μέχρι τότε πολλά μπορεί να συμβούν, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μεσολαβούν και εθνικές εκλογές. Κάτι μου λέει, όμως, ότι η τελική προσωπική επιλογή του κυρ-Γιάννη θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο πράγματα: από το πόσο αποτελεσματικά θα διοικήσει μέχρι τότε, αλλά και από το αν θα διαγνώσει ότι στη νέα του θητεία υπάρχουν παλιές ή νέες προκλήσεις για να τις κερδίσει”.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.