Ξεκινούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στο δήμο Θέρμης – Χρήσιμες οδηγίες για τους δημότες

|
THESTIVAL TEAM

Ξεκίνησε το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στο δήμο Θέρμης.

Οι πρώτοι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στις 04/5 στα Βασιλικά και στη Θέρμη μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας που καλύπτει όλα τα φυσικά υγροτοπικά συστήματα, τους ορυζώνες, τις εστίες αναπαραγωγής που υπάρχουν στο περιαστικό σύστημα των οικισμών.

Παράλληλα, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας οικισμός χωρίς την απαραίτητη προστασία, υπεγράφη η σύμβαση και ξεκινά, άμεσα, το συμπληρωματικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί ο δήμος Θέρμης. Αυτό, περιλαμβάνει συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα. Εστιάζει, κυρίως, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και των ψύλλων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας, από την άλλη, από την περιλαμβάνει δράσεις στο φυσικό και περιαστικό σύστημα όλων των οικισμών του δήμου, έως και δύο χιλιόμετρα πέριξ αυτών, καθώς και στις αστικές εστίες και εντός των ιδιοκτησιών σε έξι οικισμούς του δήμου μας και συγκεκριμένα σε Αγία Παρασκευή, Καρδία, Λακκιά, Μονοπήγαδο, Πλαγιάρι και Τρίλοφο.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.

Οδηγίες προς τους δημότες

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους.
Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμιζεταικαι να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.