Αυτό είναι το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Χρηματιστηρίου

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τάξη στα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Χρηματιστηρίου επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το καθεστώς ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μεταξύ άλλων στόχοι του νέου κανονιστικού είναι η ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, η απρόσκοπτη χρήση όλων των τοποθετημένων στοιχείων του αστικού εξοπλισμού, η ανάδειξη των πρόσφατα υλοποιημένων παρεμβάσεων βιοκλιματικού χαρακτήρα στην περιοχή σε συνδυασμό με την διατήρηση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής, την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων καταστημάτων αλλά και την απερίσπαστη ανάδειξη των όψεων των διατηρητέων κτιρίων.

Ο κανονισμός λειτουργίας και διάθεσης κοινόχρηστου χώρου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης στις 22 Μαΐου υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Πέγκα και αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί προς έγκριση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες

Την αντίδρασή τους για την νέα κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Χρηματιστηρίου εξέφρασαν οι καταστηματάρχες στην διαβούλευση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στο thestival.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Σπύρος Πέγκας «έγινε μία διαβούλευση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σαφώς υπήρξε μία δυσαρέσκεια από την πλευρά των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται ήδη σε εκείνο το σημείο. Ωστόσο, υπήρχε μία αναρχία και υπήρχαν πολλοί καταστηματάρχες, οι οποίο δεν τηρούσαν τις ισορροπίες που έπρεπε να τηρηθούν. Θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής και μετά θα μπορέσουν να ζήσουν αρχικά με αυτή τη νέα κανονιστική και στην συνέχεια να δούμε πιθανές αδυναμίες, ώστε να προτείνουμε και εμείς κάποιες διορθώσεις».

«Εμείς σαν δήμος Θεσσαλονίκης και σαν διοίκηση είχαμε προτείνει ένα σχέδιο που έδινε περισσότερες “ανάσες” στους καταστηματάρχες που υπήρχαν εκεί. Από την άλλη, η Εφορία είχε μία πιο αυστηρή άποψη. Προχωράμε με αυτό που έχει ζητήσει η Εφορία Μνημείων», πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.

«Μία δεύτερη Αγίας Σοφίας»

Για μία κανονιστική που είναι εις βάρος των καταστηματαρχών της περιοχής έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει», Σωκράτης Δημητριάδης.

«Είναι ουσιαστικά μία δεύτερη Αγίας Σοφίας. Καταστρέφουμε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δουλεύουν στην περιοχή χρόνια. Αυτοί που κάνουν την μελέτη δεν έχουν λάβει τίποτα υπόψιν τους από αυτά τα οποία υπάρχουν. Αγνοούν παντελώς τους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν με τις επιχειρήσεις του να αναπτυχθούν μέσα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι μία ακόμη κοροϊδία της διοίκησης Μπουτάρη στους Θεσσαλονικείς. Το παραλληλίζω με το φιάσκο της Αγίας Σοφίας. Ο δήμαρχος ευνοεί συγκεκριμένους καταστηματάρχες και κάποιος άλλους τους χαντακώνει με τις αποφάσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Πού θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών:

1. Α) Στις πεζοδρομημένες οδούς Αγίου Μηνά (από Κατούνη έως Ι. Δραγούμη), Εδέσσης, Ολυμπίου Διαμαντή (από Β. Ουγκώ έως Κατούνη), Ηρώδου Αττικού, Βηλαρά (από Καθολικών έως Συγγρού), οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ανισόπεδα, δηλαδή με υπερυψωμένα τμήματα εκατέρωθεν της οδού, επιτρέπεται η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων επί των υπερυψωμένων τμημάτων της πεζοδρομημένης οδού, όπως επισημαίνεται με διακριτό μπλε χρωματισμό στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα. Επί των οδών εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50μ. κατά μήκος του κεντρικού άξονα κάθε οδού, όπως επισημαίνεται με διακριτό κίτρινο χρωματισμό στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα.

1. Β) Στις πεζοδρομημένες οδούς Ι. Καποδιστρίου (από Βαλαωρίτου έως Παπαδοπούλου), Παπαδοπούλου (από Καποδιστρίου έως Ι. Δραγούμη) και Πάικου (από Καποδιστρίου έως Ι. Δραγούμη), οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ισόπεδα, δηλαδή άνευ υπερυψωμένων τμημάτων, επιτρέπεται η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στα τμήματα των οδών σε επαφή με την οικοδομική γραμμή, όπως επισημαίνονται με διακριτό μπλε χρωματισμό στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα. Επί των οδών εφασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50μ., όπως επισημαίνεται με διακριτό κίτρινο χρωματισμό στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, η οποία μετράται από την εξωτερική πλευρά των τοποθετημένων μεταλλικών εμποδίων (σταθερά εμπόδια του κοινόχρηστου χώρου) και προς την απέναντι πλευρά της κάθε οδού.

Στο τμήμα της πεζοδρομημένης οδού Πάικου από Συγγρού έως Καποδιστρίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, δεδομένου ότι το πλάτος της οδού σε αυτό το τμήμα επαρκεί μόνο για τη διέλευση των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

1. Γ) Στις δύο διαμορφωμένες πλατείες της περιοχής, την πλατεία Εμπορίου και την πλατεία Χρηματιστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Συγγρού, από την οδό Βηλαρά έως την οδό Ερμού, επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους χώρους που επισημαίνονται με διακριτό μπλε χρωματισμό στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα.

plateia.png

2. Εντός των ζωνών και των χώρων που καθορίζονται παραπάνω με διακριτό μπλε χρωματισμό εφαρμόζονται, όπως κάθε φορά ισχύουν, οι Γενικές Κανονιστικές Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αφορούν σε τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων και σε γενικές ρυθμίσεις τοποθέτησης εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

3. Δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις οδούς Ερμού (από Συγγρού έως Ι. Δραγούμη), Βασ. Ηρακλείου (από Συγγρού έως Ι. Δραγούμη) και Φράγκων (από Δωδεκανήσου έως Συγγρού), ώστε: α) να διατηρηθεί η υφιστάμενη ακμαία εμπορική δραστηριότητα στα ισόγεια καταστήματα και να αποφευχθεί η τυχόν εκδίωξη των υφιστάμενων ιδιοκτητών-επιχειρηματιών, λόγω πιθανής αύξησης της αξίας της γης, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διείσδυσης χρήσεων αναψυχής και πολιτισμού, φαινόμενο που περιγράφεται στη διεθνή πολεοδομική βιβλιογραφία ως «gentrification» και αποδίδεται στα ελληνικά ως «εξευγενισμός» μιας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής και β) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υφιστάμενη λειτουργία των οδών ως βασικών αξόνων εξυπηρέτησης του κυκλοφοριακού φόρτου και της στάθμευσης της περιοχής.

4. Στις λοιπές οδούς της περιοχής και, συγκεκριμένα, στις οδούς Βαλαωρίτου (από Δωδεκανήσου έως Ι. Δραγούμη – εξαιρουμένου του τμήματος του πεζοδρομίου που βρίσκεται περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος επί των οδών Συγγρού-Βηλαρά-Βαλαωρίτου), Καθολικών (από Τύπου έως Βηλαρά), Βεροίας (από Λ. Σοφού έως Β. Ουγκώ), Ολυμπίου Διαμαντή (από Λ. Σοφού έως Β. Ουγκώ), Τανταλίδου (από Εγνατία έως Βαλαωρίτου), Ορφανίδου (από Βαλαωρίτου έως Φράγκων), Λέοντος Σοφού (από Εγνατία έως Δωδεκανήσου), Τύπου, Βηλαρά (από Βαλαωρίτου έως Καθολικών), Β. Ουγκώ, Συγγρού (από Ερμού έως Βασ. Ηρακλείου), Κατούνη (από Β. Ηρακλείου έως Τσιμισκή), η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων διέπεται από τις διατάξεις των γενικών κανονιστικών πράξεων του Δήμου που είναι σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Χρηματιστηρίου που καταλαμβάνει συνολικά έκταση περίπου 106 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Τσιμισκή-Δωδεκανήσου, εντός της οποίας συναντώνται οι πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου, η παραδοσιακή αγορά του Αγίου Μηνά και το παλιό επιχειρηματικό κέντρο του Χρηματιστηρίου των Τραπεζών.

Η ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της πόλης. Αποτελεί τμήμα της παλιάς Εβραϊκής συνοικίας Μάλτα, που ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα εκτεινόταν ανάμεσα στην οδό Εγνατία και την αγορά Istira (σημερινή περιοχή «Λαδάδικα»), μια ζώνη που στη συνέχεια αναπτύχθηκε εμπορικά και προσέλκυσε πολλούς ξένους, ώστε από τον 18ο αιώνα χαρακτηρίστηκε ως «Φραγκομαχαλάς». Σήμερα, στην περιοχή συναντώνται ιστορικά και πολιτισμικά αξιόλογα κτίσματα, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχει το κτίριο της Τράπεζας Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως στοά Μαλακοπή, το οποίο κτίστηκε το 1906-07 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitalliano Poselli, καθώς και το κτίριο της Οθωμανικής Τράπεζας, σημερινό Κρατικό Ωδείο, το οποίο κτίστηκε το 1903 σε σχέδια των μηχανικών Barouh και Amar. Άλλο σημαντικό αρχιτεκτόνημα της περιοχής αποτελεί η καθολική Εκκλησία, η οποία ανακατασκευάστηκε το 1897 πάνω στα θεμέλια της παλαιότερης εκκλησίας, επίσης σε σχέδια του Vitalliano Poselli.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.