Γέφυρες στους αντάρτες ρίχνει ο Μπουτάρης- Ψάχνει τρόπους συνύπαρξης μέχρι το 2019

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και ηχηρές απουσίες πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας, στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας μετά την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Έναν καβγά που όπως είπε ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, τον προκάλεσε επίτηδες για να αναγκαστούν όλοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η συνεδρίαση διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι σύμβουλοι, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.

Από τη διαδικασία απουσίαζε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο Βόλο. Απέστειλε ωστόσο μια επιστολή προς τα μέλη της παράταξης, στην οποία ξεκαθάριζε ότι θα τοποθετείται ανοιχτά και θα εκφράζει τις διαφωνίες του όποτε ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν εάν αυτό προκαλλεί δυσαρέσκεια στον πυρήνα που διοικεί τον δήμο.

«Θα συνεχίσω να διατυπώνω ελεύθερα και αβίαστα την άποψή μου, να ζητώ διευκρινίσεις, να θέτω ερωτήματα και να ασκώ την κριτική μου, όπως έκανα πάντοτε από τότε που ιδρύσαμε την παράταξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, έστειλε μήνυμα προς τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο εξέφραζε τη διάθεσή του να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Μάλιστα, στην τοποθέτησή του στη δημοτική ομάδα, φέρεται να είπε προς όλους τους διαφωνούντες: «Δεν γεννήθηκα δήμαρχος. Αν δεν με θέλετε, να μου το πείτε να φύγω». Ωστόσο, κανένας εκ των παρευρισκομένων δεν έθεσε θέμα ηγεσίας, ούτε αμφισβήτησε τον Γιάννη Μπουτάρη.

Από τους λεγόμενους αντάρτες της παράταξης απουσίαζε και ο Κώστας Ζέρβας, ενώ παρόντες ήταν οι κύριοι Κουράκης, Αρβανίτης και Παπαναστασίου.

Ο Ανδρέας Κουράκης στάθηκε στις αρχές που υπηρέτησε από ιδρύσεώς της η Πρωτοβουλία και τόνισε ότι ο δήμαρχος είναι αυτός, που παρεξέκλινε αυτής της πορείας, που τα ιδρυτικά μέλη χάραξαν. Σε ό,τι αφορά την προσωπική του παρουσία στην παράταξη, σημείωσε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει σε θέματα, που γνωρίζει καλά, όπως αυτά των τεχνικών έργων, τοποθέτηση η οποία προκάλεσε την αντίδραση άλλων συμβούλων, όπως της αντιδημάρχου Οικονομικών Άννας Αγγελίδου και του υπευθύνου για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Λευτέρη Κιοσέογλου, οι οποίοι σημείωσαν ότι το κάθε μέλος της παράταξης πρέπει να είναι διαθέσιμο να βοηθήσει, όπου χρειαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ανδρέα Κουράκη ήταν και ο Γιώργος Αρβανίτης, ο οποίος υποστήριξε σε υψηλούς τόνους και με θεατρικότητα στον λόγο του, ότι η Πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί τα προσόντα και την εμπειρία του, ιδιαίτερα σε οικονομικά ζητήματα.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν τον λόγο πήρε ο Κώστας Παπαναστασίου. Ο δημοτικός σύμβουλος, που έχει συνταχθεί με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αρβαμόπουλο, άσκησε κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ωστόσο, η παρέμβαση της Μαρίας Πασχαλίδου την ώρα, που μιλούσε, τον έκανε να φύγει έξαλλος από την αίθουσα και χρειάστηκε να παρέμβουν οι πιο ψύχραιμοι για να τον πείσουν να επιστρέψει. Για την ιστορία, η κα Πασχαλίδου ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι τον διέκοψε και η συζήτηση για τα ενδοπαραταξιακά συνεχίστηκε.

Τον λόγο έλαβαν και όλοι οι αντιδήμαρχοι, που ήταν παρόντες, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της πολιτικής του δημάρχου και τόνισαν τη σημασία του να επανέλθει η ενότητα στο εσωτερικό της παράταξης για να μπορέσει η πρωτοβουλία να διοικήσει το δήμο μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Η συνεδρίαση της δημοτικής Ομάδας της Πρωτοβουλίας ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος δήλωσε πρόθυμος να επικοινωνήσει με καθέναν από τους διαφωνούντες ξεχωριστά, με απώτερο στόχο να βρεθεί modus operandi για την επόμενη διετία.

Όπως είπε, αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα επιχειρήσει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων. Πάντως, οι παριστάμενοι «αντάρτες» δεν έδειξαν καμία διάθεση συναίνεσης και ξεκαθάρισαν ότι στόχος τους δεν είναι να ασκήσουν αντιπολίτευση αλλά κριτική.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.