“Στην Πρωτοβουλία είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο καθένας πετά το δικό του αετό”

|
THESTIVAL TEAM

«Στην παράταξη είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο καθένας πετά το δικό του… χαρταετό». Αυτό έλεγε ειρωνικά τις προάλλες δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης…

μέλος της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας», στην προσπάθειά του να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη που διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης. Η συνοχή και η σύμπνοια είναι εδώ και καιρό έννοιες άγνωστες για την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, όπου το κλίμα είναι μάλλον ψυχροπολεμικό.
Η βαθιά ρήξη που εκφράστηκε σχετικά πρόσφατα με αφορμή το θέμα του «Αλλατίνη» ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Για τους περισσότερους το «Αλλατίνη» ήταν απλώς η αφορμή για να διαφανεί η υφέρπουσα κόντρα που εδώ και καιρό είχε γίνει αντιληπτή σε αποφάσεις και πολιτικές τις οποίες καλείται να ακολουθήσει η πλειοψηφούσα παράταξη: από τη μία πλευρά, οι «παλιοί» Ανδρέας Κουράκης και Παναγιώτης Αβραμόπουλος, εκ των ιδρυτικών μελών της «Πρωτοβουλίας», και από την άλλη η πιο τεχνοκρατική ομάδα ορισμένων αντιδημάρχων υπό τον Χασδάι Καπόν.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης στήριξε εμφανώς την πλευρά Καπόν και εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με όσους υπέγραψαν κείμενο που αμφισβητούσε τις κινήσεις της διοίκησης. Αρκετοί, μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι ο δήμαρχος είναι πολύ πιο αλαζονικός και είρων απέναντι σε αυτούς που είχαν βάλει την υπογραφή τους σε εκείνο το περίφημο κείμενο. «Αν θέλετε να με τιμωρήσετε, δήμαρχε, επειδή υπέγραψα εκείνο το κείμενο, τότε να παραιτηθώ», λέγεται ότι είπε, για παράδειγμα, ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης σε συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
Η γκρίνια στην «Πρωτοβουλία» ξεκίνησε εδώ και καιρό από την πλευρά δημοτικών συμβούλων της παράταξης, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την αλαζονική στάση ορισμένων αντιδημάρχων. «Κάποιοι αντιδήμαρχοι συμπεριφέρονται σαν να είναι υπουργοί! Δεν απαντούν καν στις κλήσεις μας. Μας παραπέμπουν σε γραμματείς, οι οποίες με τη σειρά τους μας παραπέμπουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτή η αντιμετώπιση είναι απαράδεκτη. Στο κάτω κάτω, κάποιοι πρέπει να θυμούνται πώς έφτασαν σήμερα να κατέχουν θέση αντιδημάρχου», τονίζει χαρακτηριστικά «παλιός» δημοτικός σύμβουλος.
Ανεκπλήρωτη παρέμεινε και η υπόσχεση του ίδιου του δημάρχου -σε συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό με τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» πριν από μήνες, απουσία των αντιδημάρχων- ότι οι συσκέψεις της δημοτικής ομάδας θα γίνουν πια πιο συχνές, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν την ευκαιρία να συναντούν διά ζώσης τους αντιδημάρχους.
Τα ταξί και το 2012
Τριβές προκαλούν, άλλωστε, και ορισμένες αποφάσεις της διοίκησης που δε βρίσκουν πάντα σύμφωνους τους «απλούς» δημοτικούς συμβούλους. Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η διαφωνία του Γιώργου Δημαρέλου (και όχι μόνο) για την πολιτική που ακολουθείται με τα ταξί, τόσο για την ανεξέλεγκτη στάθμευσή τους στις πιάτσες, όσο και για την είσοδό τους στις λεωφορειολωρίδες.
Αλλη αιτία τριβής αποτελεί και η μη τοποθέτηση ορισμένων συμβούλων σε έμμισθες θέσεις μελών διαφόρων επιτροπών. Ορισμένοι, παραδείγματος χάρη, υπογραμμίζουν ότι πρόσωπα όπως ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Λευτέρης Κιοσέογλου, η Θεοδώρα Λειψιστινού, ο Πέτρος Λεκάκης, η Μαρία Σταυρίδου, η Ελλη Χρυσίδου είτε δεν κατέχουν καμία θέση σε επιτροπές και οργανισμούς είτε οι θέσεις που κατέχουν δεν είναι έμμισθες.

 

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.