Με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών – επενδυτές συναντάται σήμερα ο Α. Σαμαράς

|
THESTIVAL TEAM

Σχέδια για άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, ενίσχυση του fast track και άμεση πρόσβαση σε κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ, παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός στους πολυεθνικούς κολοσσούς που θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου…

Η «κούρσα» των επενδύσεων που κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το βασικό αντίδοτο για την ανάσχεση της ύφεσης, ξεκινά από το πρωθυπουργικό γραφείο με τον Αντώνη Σαμαρά να δέχεται τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων πολυεθνικών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς συναντάται με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών μεταξύ των οποίων η COSCO, η P&G, η Vodafone, η Unilever, η Philip Morris – Παπαστράτος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, η Nestle, η BIC VIOLEX, η Novartis, η Pepsico προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας μέσα από ένα επενδυτικό πλαίσιο το οποίο, κατά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στη συνάντηση, στην οποία θα είναι παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζιδάκης, θα εξεταστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση των διαδικασιών fast track –το οποίο από την εποχή Παπανδρέου καρκινοβατεί –με στόχο να επισπεύδονται οι διαδικασίες όλων των επενδυτικών πλάνων χωρίς να χρειάζονται «παρένθετες» υπηρεσίες υπουργείων και φορέων που στις περισσότερες των περιπτώσεων αλληλοκαλύπτονται με αποτέλεσμα ώριμες επενδύσεις να βαλτώνουν σε υπηρεσιακά συρτάρια.

Η οδηγία πάντως του κ. Σαμαρά προς τον Γ. Στουρνάρα και κυρίως τον Κ. Χατζηδάκη είναι πως καμία επένδυση δεν θα ανακοινώνεται πριν οι δυο πλευρές έχουν έρθει σε απόλυτη συμφωνία και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει στο να περάσει το μήνυμα προς τις αγορές ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στη χώρα μας έπειτα από την απόφαση για την εκταμίευση των 52,4 δισ. ευρώ είναι απολύτως σταθερές: «Grexit is dead» είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς και προς αυτήν την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον επενδύσεων που θα ενισχυθούν μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων που μέχρι σήμερα στέκονταν με δισταγμό απέναντι στην Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούσε η μη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης.

«Πρέπει να απενεχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα» σημείωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς ο οποίος πάντως ετοιμάζεται για μία σκληρή μάχη εντός και εκτός βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις καθώς ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους ενόψει της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ που ξεκινά εντός των ημερών και ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στα τέλη Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να «τρέξει» τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ με το μεγάλο «αγκάθι» της ΔΕΗ να παραπέμπεται όμως για το τέλος του 2013 αφού πρώτα έχουν κλείσει μία σειρά από άλλες «ώριμες» αποκρατικοποιήσεις όπως είναι η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, η Τραινοσέ, τα ΕΛΤΑ και τα λιμάνια.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.