Γ. Αμανατίδης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα γράμματα και τον πολιτισμό

|
THESTIVAL TEAM

Συνάντηση με τις προξενικές στη Θεσσαλονίκη είχε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι «Προοπτικές και πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλονίκη», προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός και εκτενής διάλογος για τις δυνατότητες κα τις προοπτικές συνεργασίας με σημείο αναφοράς την πόλη.

«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε αποφασίσει και ήδη κάνουμε πράξη, η πόλη αυτή να φιλοξενεί σημαντικές περιφερειακές διασκέψεις και συναντήσεις και σας παραπέμπω στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης κατά την ομιλία του.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού, καθώς η πλούσια ιστορία της παρέχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό. Όπως ήδη γνωρίζετε στην πόλη θα ανεγερθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα αναδείξει τη συμβολή του εβραϊκού ελληνισμού στην ιστορία της. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί επίσης την προσφάτως ιδρυθείσα έδρα Ποντιακών Σπουδών που καλύπτει την ιστορία ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής διασποράς. Πρόθεσή μας, επίσης, είναι να φιλοξενήσουμε στην πόλη την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ πρόσφατα, τον Ιούνιο, παρουσιάσαμε εδώ τον ψηφιακό χάρτη της ελληνικής διασποράς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη διεθνή, πολυπολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με μακραίωνη παράδοση και ιστορία, όπως είπε, η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε μορφής.

Μάλιστα, προανήγγειλε πως «το προσεχές έτος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προγραμματίζει τη διεξαγωγή συνεδρίου με αντικείμενο τον Μακεδονικό Αγώνα και τον ρόλο που έπαιξε η πόλη της Θεσσαλονίκης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το «παρών» στη συνάντηση εργασίας έδωσαν επικεφαλής και εκπρόσωποι των προξενικών αρχών της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Γεωργίας, των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Ουκρανίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.