Ποτάμι: Δύσκολο σπορ για ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η πάταξη των λαθρεμπόρων

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το Ποτάμι αναφορικά με τους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Όπως αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, οι έλεγχοι όπως και τα πρόστιμα για τέτοιου είδους πράξεις έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδυναμία λήψης μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη στιγμή όμως που υπερφορολογεί τους πολίτες, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, έχουν εξαντληθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι:

Τα πενιχρά αποτελέσματα των προσπαθειών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν γίνει γνωστά νωρίτερα φέτος. Και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο.

Νόμοι ψηφίζονται εδώ και 20 χρόνια (ο τελευταίος το 2012) αλλά η εφαρμογή τους παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες. Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποτυπώνουν ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, έγινε πολύ χειρότερη. Ενδεικτικά το 2016:

Οι έλεγχοι στην αγορά και διακίνηση των καυσίμων μειώθηκαν κατά 53%

Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων μειώθηκαν κατά 75%
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μειώθηκαν κατά 90%

Τον Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι τα βεβαιωμένα ποσά από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αγγίζουν το €1 δισ. Το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωνε λίγο αργότερα ότι τα εισπραχθέντα ποσά είναι μόλις €80 εκατ., εκ των οποίων τα €31 εκατ. από το λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών. Τον Μάιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μας παρέπεμψε στο 2019 για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών δημιουργώντας περιβάλλον πλήρους ασυλίας σε κάθε είδους παραβάτες.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλα ιλαροτραγικά επεισόδια έρχονται να προστεθούν στα κυβερνητικά «κατορθώματα». Στις 16 Αυγούστου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υποτίθεται ότι είχε στόχο τη διόρθωση ασαφειών άλλης απόφασης του 2015. Στην τελευταία απόφαση «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν το -κάθε άλλο παρά ασήμαντο- παράρτημα που είχε η αρχική και αφορούσε τη δημιουργία μητρώου δεξαμενών στις οποίες αποθηκεύονται πετρελαιοειδή και ενεργειακά προϊόντα. Επίσης, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, φέτος στο υγραέριο κίνησης δόθηκε επιπλέον κίνητρο και νέο πεδίο δράσης στους επιτήδειους.

Εκεί που δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή οι κυβερνώντες είναι στην υπεροφορολόγηση αυτών που έχουν απομείνει να παράγουν και να πληρώνουν φόρους. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλήθηκε. 670.000 πολίτες δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, €95 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Ανίκανοι, αδιάφοροι και ιδεοληπτικοί θα καταφύγουν πάλι στην αγαπημένη τους συνταγή για να βρουν τα €300 εκατ. που χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων: θα στραγγίξουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία και τους συνεπείς φορολογούμενους. Η περιστολή της κρατικής σπατάλης και η πάταξη των λαθρεμπόρων είναι δύσκολα σπορ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.