Αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε πως μια τέτοια κατάσταση δεν βοηθά στην υλοποίηση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται μια ένα πλαίσιο καλής γειτονίας.

«Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές. Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου. Ότι η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν σε εξοπλισμούς, αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος και νομίζω δεν το επιθυμεί καμία πλευρά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καλό επίπεδο συνεργασίας στο προσφυγικό και τόνισε ότι η συμφωνία έχει συμβάλει στη μείωση των ροών και στη μείωση των θανάτων στο Αιγαίο.

«Η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, με πολλά περιθώρια βελτίωσης», επεσήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει υπάρξει τόσο ενδιαφέρον στους λαούς μας να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Αυτό το βλέπουμε σε επίπεδο νέων ανθρώπων».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».