Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στη στρατηγική του ψευδοπροφήτη

|
THESTIVAL TEAM

Σφοδρή ήταν απάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ομιλία του δεύτερου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Θα είστε αρχηγός κόμματος που επί 3,5 χρόνια θα προβλέπετε καταστροφές και αυτές δεν θα έρχονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αναμέτρηση γίνεται στις κάλπες και όχι στις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι η συμβολή μίας σοβαρής αντιπολίτευσης θα ήταν σημαντική.

Ο πρωθυπουργός εμαφανίστηκε βέβαιος πως τον Μάιο του 2019, όχι μόνο δε θα έχουμε 4ο μνημόνιο, όπως λέει σήμερα η Ν.Δ., αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων.

«Τόσο καιρό στηρίζεστε στους δύο συμμάχους σας τον φόβο και την καταστροφολογία», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και συνέχισε την κριτική προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι αρκείται στην καταστροφολογία και δεν έχει αποδείξει ότι έχει πρόταση.

«Κατανοώ γιατί είναι πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία. Διότι πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ».

«Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», είπε.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη ότι χύνουν μαύρο δάκρυ και λένε πόσο κυνική είναι η κυβέρνηση. « Αλλάζετε τόσο γρήγορα αφήγημα και θέση που ζαλίζετε εμάς, τον κόσμο και σε λίγο θα ζαλιστείτε και εσείς. Γιατί μόλις πριν πέντε μήνες που φέρναμε την εφάπαξ καταβολή βοηθήματος προς τους συνταξιούχους μας καταγγέλλατε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές» υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «και εσείς που καταψηφίσατε γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές φέρνετε τροπολογία και μας λέτε άλλο τόσο τώρα χωρίς συνεννόηση και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Και την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογία με άλλα αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί».

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Αυτή την αντιπολίτευση του ό,τι να ναι, ό,τι κάτσει δεν μπορώ να την παρακολουθήσω» τόνισε και επανελαβε τα περί αριστερής παρένθεσης λέγοντας πως η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι της επιτροπείας «που οδηγήσατε τη χώρα αφού τη λεηλατήσατε». Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται συνειδητά όταν δηλώνει ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δεν χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν.

Αναφορικά με τη κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο απάντησε ότι «αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο».

Επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί προς ψήφιση με το πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστούν μόνο αν αρχίσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αν δεν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος τότε τα μέτρα θα αποσυρθούν είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό είναι σε γνώση και των δανειστών.

Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι πήραν «το χρέος 120% του ΑΕΠ και το εκτίναξαν στο 180%, την ανεργία στο 11% και τη έφθασαν στο 27%», ενώ σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής ανέφερε στρεφόμενος προς τη Ν.Δ. ότι «δεν ενδιαφερθήκατε για τα νοικοκυριά, το μόνο που σας ένοιαζε ήταν οι τράπεζες και τα Μέσα που σας λιβάνιζαν». Χαρακτήρισε τα αντίμετρα οδοδείκτη και στρατηγική επιλογή υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποτελούν παροχές για τη συντήρηση εκλογικού κοινού» και εξήγησε ότι τα αντίμετρα θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία κοινωνικού κράτους.

«Δεν φτιάχνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης» ανέφερε και προανήγγειλε ακόμη πιο ενεργητικές πολιτικής το 2019.

Αναφέρθηκε σε πρόθεση μεγάλων εταιρειών να επενδύσει στην Ελλάδα και τα μηνύματα που πήρε και από το τελευταίο ταξίδι στην Κίνα. «Μ’ αυτή τη συμφωνία εισερχόμαστε σε μια περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτές είναι οι προβλέψεις» συνέχισε. «Μπαίνουμε σε ένα νέο πεδίο που περιλαμβάνει νέες επενδύσεις, καινοτομία, έρευνα, στήριξη κοινωνικής οικονομίας, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση του παραδοσιακού κοινωνικού κράτους, της παιδείας, της υγείας», ανέφερε. Καθήκον, όπως είπε είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από το καθεστώς των μνημονίων. «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτή η προοπτική έρχεται κοντά για πρώτη φορά» εκτίμησε.

«Δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι, ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε έχουμε δίπλα μας τη Novartis και τη Siemens και είναι για αυτόν τον λόγο που ο λαός ξέρει πως θα το παλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται και στο τέλος δεν θα τον διαψεύσουμε θα τα καταφέρουμε» είπε κλείνοντας.

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.