ΕΣΗΕΜ-Θ: Να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών

|
THESTIVAL TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΕΣΗΕΜ-Θ αναφορικά με την λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη τη χώρα, μετά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης έχει εμπράκτως κριθεί από το 2015, οπότε η ίδια κυβέρνηση εξαίρεσε τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Άμεσο κίνδυνο για τη λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη τη χώρα αποτελεί η εξίσωσή τους με τα αντίστοιχα ιδιωτικά ΜΜΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο: «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης». 

Ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης έχει εμπράκτως κριθεί από το 2015, οπότε η ίδια κυβέρνηση εξαίρεσε τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ορθότητα των επιχειρημάτων που είχε αναπτύξει ο δημοσιογραφικός κόσμος με την καθολική υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας. 

Δεν είναι δυνατόν να ισχύσει διαφορετικό κριτήριο για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούν στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και υπηρετούν τους ίδιους ακριβώς σκοπούς και να καλούνται, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, να μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων. 

Τυχόν επιμονή στην πρόβλεψη αυτή ισοδυναμεί με κλείσιμο πολλών δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, με την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και με τον περιορισμό του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ενημέρωση δημόσιου χαρακτήρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο εξίσωσης των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών με ιδιωτικούς και να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις από το σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις”. 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.