Ξεκινά εσπευσμένα ο διαγωνισμός για το ψηφιακό ραδιόφωνο

|
THESTIVAL TEAM

Σε διαγωνισμό για το χάρτη των συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής (ψηφιακό ραδιόφωνο), την επιλογή των Κέντρων Εκπομπής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, προχωρούν εσπευσμένα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ).

Όπως η τελευταία ανακοίνωσε την Παρασκευή, «οι τεχνολογίες του ψηφιακού ραδιοφώνου (Digital Audio Broadcasting, DAB και DAB+), αναμένεται να αλλάξουν την έννοια του σημερινού αναλογικού ραδιοφώνου, καθώς θα το μετατρέψουν σε ψηφιακό ραδιόφωνο, δηλαδή σε φορέα διανομής πολυμεσικών υπηρεσιών (εικόνα, ήχος, slideshow, mobile TV κ.α.) μέσω των δικτύων ευρυεκπομπής».

Τα δίκτυα αυτά, σύμφωνα με την ΓΓΤΤ, θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν παρέχονται ή δεν διανέμονται μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών. «Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής -τονίζεται- θα είναι η ακρόαση υψηλής ποιότητας ήχου (ποιότητας CD), η δυνατότητα επιλογής πολλαπλάσιων ραδιοφωνικών προγραμμάτων, καθώς και η ευκολία συντονισμού και λήψης χωρίς παρεμβολές για τον ακροατή. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα μετάδοσης κειμένου και γραφικών στην οθόνη του ραδιοφωνικού δέκτη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΤΤ, σήμερα, πάνω από 475 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από 800 διαφορετικές υπηρεσίες DAB.

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στον ελληνικό χώρο, θα είναι ο σχεδιασμός ενός χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής ραδιοφωνίας, όπου θα καθορίζονται οι χρήσεις των συχνοτήτων DAB που διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της RRC GE06, στη Band III και στην L-Band. Οι συχνότητες αυτές θα μπορούν στη συνέχεια να διατεθούν για την υλοποίηση δικτύων DAB/DMB σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τη σύνταξη του συγκεκριμένου χάρτη συχνοτήτων, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ αναζητεί ειδικό σύμβουλο με αμοιβή 60.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.