Διαζύγιο και παιδί: Με ποιον θα πάει καλοκαιρινές διακοπές;

|
THESTIVAL TEAM

To καλοκαίρι ξεκινάει σε λίγες μέρες κι επίσημα κι έτσι πολλοί από σας θα προγραμματίσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Η ώρα έφτασε και κάποιες από σας είστε σε δύσκολη θέση καθώς έχετε χωρίσει με τον σύντροφό σας και το παιδί πρέπει να πάει διακοπές και με τους δυο.

Το μικρό παιδί μερικές φορές δυσκολεύεται να πάει διακοπές με το γονιό που δεν έχει καθημερινή επαφή, περνώντας δεκαπέντε μέρες ή και ένα μήνα μαζί του, ενώ ταυτόχρονα θα είναι μακριά από τον άλλο γονιό. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ των δύο γονιών και το παιδί γίνεται μάρτυρας αυτών, ίσως πιέζεται ν’ αποχωριστεί το γονιό με τον οποίο συγκατοικεί.

Πώς να το χειριστείτε…

• Αν είστε ο γονιός που μένει με το παιδί, θα πρέπει να το πείσετε ότι οι χωριστές διακοπές αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο με τον άλλο γονιό του – συνήθως τον πατέρα.
• Η στάση σας να δείχνει βεβαιότητα, δηλαδή ότι οι διακοπές με τον άλλο γονιό του είναι απαραίτητες και μη διαπραγματεύσιμες!
• Σε περίπτωση που το παιδί σάς πει «δεν θέλω να πάω», θα του εξηγήσετε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του μπαμπά να περάσει κάποιες μέρες μαζί του, ώστε να μοιραστούν ευχάριστες δραστηριότητες: θα παίζουν, θα κάνουν περιπάτους κ.λ.π.
• Είναι σημαντικό όταν το παιδί εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει μ’ εσάς, που δεν είστε μαζί του στις διακοπές, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
• Τα μικρά παιδιά συνήθως επιδιώκουν να επικοινωνούν με το γονιό με τον οποίο μένουν μαζί μόνιμα.
• Αν, όμως, το παιδί αρνείται να σας μιλήσει, δεν σημαίνει ότι σας ξέχασε. Ακόμα κι αν κάποια φορά δεν θελήσουν να σας ακούσουν, είναι σημαντικό γι’ αυτά ότι τηλεφωνήσατε.
• Ανεξάρτητα από τα δικά σας προβλήματα, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να επικοινωνεί ανεμπόδιστα και με τους δύο γονείς του, ακόμα και στην περίπτωση που εσείς βρίσκεστε στη μέση δικαστικής διαμάχης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.