Αυτόνομη οδήγηση και εκτός δρόμου για την Jaguar Land Rover!

|
THESTIVAL TEAM

Η πρώτη εταιρία στον κόσμο που θα παρουσιάσει σύστημα αυτόνομης οδήγησης και για διαδρομές εκτός ασφάλτου ευελπιστεί να είναι η Jaguar Land Rover, ένα project που θα δώσει νέα διάσταση στο τρόπο που βλέπουμε την εκτός δρόμου μετακίνηση.

Η αυτόνομη οδήγηση ήταν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σήμερα όμως έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Έτσι ακριβώς ακούγεται και η πρόθεση της Jaguar Land Rover για την δημιουργία ενός ακόμη πιο προηγμένου συστήματος αυτόνομης οδήγησης που θα επιτρέπει ακόμη και στους αρχάριους, να μεταφέρονται με ασφάλεια και όταν η άσφαλτος τελειώσει.

Η βρετανική εταιρία, σύμφωνα με αναφορές στο Διαδίκτυο, δουλεύει ήδη επάνω σε τέτοια συστήματα που θα επιτρέπουν την ημι-αυτόνομη οδήγηση σε κάθε έδαφος και μπορεί πραγματικά να είναι ο πρώτος κατασκευαστής που θα φέρει κάτι τέτοιο στην μαζική παραγωγή. Τα συστήματα δε που φέρεται να εξελίσσει αναμένεται να είναι επιπέδου 4 ή 5 και αυτό σημαίνει από μικρή έως καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση στην οδήγηση του οχήματος.

Σύμφωνα με αναφορές τα συστήματα της Jaguar Land Rover θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αλλαγές στην επιφάνεια και τη σύσταση του εδάφους και να επιλέγουν αυτόματα τις καταλληλότερες ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας του αυτοκινήτου αλλά και τις αναρτήσεις, τα διαφορικά, τον κινητήρα και το κιβώτιο. Παράλληλα θα μπορούν να μεταβάλλουν την ταχύτητα ενός οχήματος αλλά και να αλλάξουν την επιλεγμένη διαδρομή προς αποφυγή επερχόμενων εμποδίων ή δυσκολιών.

Τα νέα συστήματα εκτός δρόμου αυτόνομης οδήγησης εξελίσσονται ως project “CORTEX”, μια επένδυση από πλευράς Βρετανών που ανέρχεται σε αυτό το στάδιο περίπου στα τέσσερα εκατ. ευρώ και αυτό το πόσο αναμένεται να αυξηθεί φυσικά στο άμεσο μέλλον.

Για να λειτουργήσει η αυτόνομη οδήγηση παντός εδάφους η Jaguar Land Rover εξελίσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο θα μπορεί να αναλύει και να επεξεργάζεται οπτικοακουστικό υλικό, κλίσεις αμαξώματος, σήματα από ραντάρ (που θα ανιχνεύουν αντικείμενα αλλά και αποστάσεις) και επίπεδα φωτεινότητας περιβάλλοντος, όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Στόχος η οδήγηση σε όλα τα εδάφη και υπό κάθε συνθήκη! Όταν με το καλό φτάσει το εν λόγω σύστημα στην παραγωγή θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε, ειδικά το πώς θα αντιμετωπίζει ξαφνικές αλλαγές στην σύσταση του εδάφους για παράδειγμα την αλλαγή από λάσπη σε πάγο. Όπως και να έχει η νέα εποχή στην οδήγηση… βγαίνει σιγά-σιγά και εκτός δρόμου.

Πηγή: newsuato.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.